Czy możliwa jest listerioza u 29-latki?

Witam, Jestem w 23 tygodniu ciąży. Dwa dni temu usmażyłam na patelni kawałek karkówki. Dopiero podczas jedzenia poczułam dziwny zapach, tak jakby mięso nie było świeże lecz nadpsute, choć termin ważności nie minął. Zjadłam pół mięsa. Teraz boję się, czy dobrze je podsmażyłam, tak aby zabić ewentualne bakterie itp. Przechodziłam już kiedyś toksoplazmozę, bo wyniki wyszły mi z przeciwciałami, boję się jednak o listeriozę, o której się naczytałam. Czy mogłam się nią zarazić? Czy wykonanie testu z krwi na listerioze jakościowego będzie testem wiarygodnym , który powie czy w danej chwili jestem zarażona? Po jakim okresie najwcześniej od zjedzenia mięsa zrobienie takiego testu będzie miarodajne? Nie mam objawów typu: biegunka, wymioty, gorączka, bóle.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani, nie sądzę aby miało dojść do zakażenia, aczkolwiek może Pani wykonać odpowiednie badania

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty