Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki?

Witam, proszę o interpretację wyników i odpowiedź czy może występować nietolerancja glutenu ? Wyniki:Immunoglobulina Ig A w surowicy (L85) - 261 mg/dl zakres ref. 70-40; P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie 4,4 U (ujemny: < 20,0 IgA (tTG IgA) słabo dodatni: 20,0-30,0 dodatni: > 30,0); P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig 2,9 U (ujemny: < 20,0 G (N81) słabo dodatni: 20,0-30,0 dodatni: > 30,0); choruję też na niedoczynność tarczycy - czy istnieje związek między chorobami tarczycy a spożywaniem glutenu ? Dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty