Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki?

Witam, proszę o interpretację wyników i odpowiedź czy może występować nietolerancja glutenu ? Wyniki:Immunoglobulina Ig A w surowicy (L85) - 261 mg/dl zakres ref. 70-40; P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie 4,4 U (ujemny: < 20,0 IgA (tTG IgA) słabo dodatni: 20,0-30,0 dodatni: > 30,0); P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig 2,9 U (ujemny: < 20,0 G (N81) słabo dodatni: 20,0-30,0 dodatni: > 30,0); choruję też na niedoczynność tarczycy - czy istnieje związek między chorobami tarczycy a spożywaniem glutenu ? Dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty