Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Pani wyniki na obecność przeciwciał typowych dla celiakii są ujemne, nie powinna mieć Pani nietolerancji glutenu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wyniki przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej – odpowiada Lek. Krzysztof Majdyło
- Czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Interpretacja wyników przy podejrzeniu celiakii – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie można wykonać badania wykrywające nietolerancję glutenu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Jak interpretować wyniki badań na gluten? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Interpretacja wyników IgA i anty-tGT – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy te wyniki jednoznacznie świadczą o celiakii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może oznaczać wynik badania przeciwciał? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa