Zapytaj lekarza

7 4 2 , 0 2 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy możliwe jest założenie mostu adhezyjnego?

Witam. Mam25 lat i niedawno usunięto mi górna 4 a teraz pęknął , złamał mi się ząb obok brakującej 4 ( 5)mniejsza cześć rusza sie ząb nie boli ( był leczony kanałowo)3 jest bardzo zdrowa i szkoda mi jej oszlifowac pod standardowy mostek czy w tym przypadku możliwe jest założenie mostu adhezyjnego? Bardzo prosze o odp. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje . Beata
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Domowe sposoby na afty

Bardzo trudno jest prawidłowo zaplanować leczenie protetyczne bez zbadania stanu uzębienia i bez obejrzenia zdjęć rtg. Moim zdaniem można uniknąć szlifowania trójki poprzez wykonanie trzypunktowego mostu opartego na 6 i 5. Można też niezależnie odbudować ząb 5 (wkład koronowo-korzeniowy plus korona ) oraz implant (plus korona) na 4.Najmniej korzystnym, nietrwałym rozwiązaniem (o ile w ogóle możliwym ze względu na słabą 5) jest most adhezyjny.
pozdrawiam

0

Konieczna jest konsultacja i ocena na RTG jakości korzenia zęba 5 i ocena odłamanej części zęba. W przypadku głębokiego poddziąsłowego złamania może być problem z odbudową zęba. Odradzam w takiej sytuacji most kompozytowy który na pewno nie będzie rozwiązaniem długoczasowym. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest implant w miejsce zęba 4 i korona na 5 która zabezpieczy przed kolejnym złamaniem. Standardowy most obejmujący zęba 3 na pewno będzie pewniejszym rozwiązaniem niż most adhezyjny.

Stomatolog i członek prestiżowych organizacji stomatologicznych.
0

Nie , nie wiadomo czy 5 też nie będzie do usunięcia , ząb po leczeniu kanałowym , szczególnie przedtrzonowce powinny być odbudowane protetycznie , aby właśnie nie doszło do złamania , jeżeli uszkodzona jest obręcz zęba tak ,że nie da się wydłużyć korony to 5 jest do usunięcia.
Abstrahując od sprawy 5 , leczeniem z wyboru w pani przypadku jest implant zęba 4 , najpewniejszy i najbezpieczniejszy

0

Witam.
Konieczna jest wizyta u stomatologa, by ocenić przydatność piątki. Jeśli pozostanie najsensowniejszy jest implant w miejscu czwórki - nie trzeba szlifować trójki, a na tym Pani zależy. Jeśli piątkę trzeba będzie usunąć ze stałych rozwiązań protetycznych wchodzą w grę dwa implanty lub most klasyczny, kompozytowy nie rokuje długoczasowego utrzymania.

Pozdrawiam,
specjalista chirurgii szczękowo-twarzowej Tomasz Bigas
http://www.astra-dent.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy