w nich też jest fruktoza
Dzień dobry,
tak naprawdę to zależy od kilku czynników. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę to, jak silna jest nietolerancja - każdy toleruje inną ilość fruktozy, więc trzeba obserwować, czy po konkretnej ilości produktu występują objawy - jeśli tak, należy ograniczyć ten produkt lub wykluczyć go z diety (jeśli nawet małe ilości nie są tolerowane).
Oznacza to, że niektóre osoby mogą włączyć do diety - oczywiście w tolerowanych ilościach - owoce o niższej zawartości fruktozy, lub takie, które zawierają podobną ilość fruktozy i glukozy (takie owoce są lepiej tolerowane). W tej grupie "dozwolonych" owoców są banany (im bardziej dojrzałe, tym mniej mają fruktozy, należy więc wybierać właśnie dojrzałe banany).
Inne owoce, które mogą być tolerowane to morele, brzoskwinie, śliwki, nektaryny, owoce jagodowe, cytrusy, kiwi, ananasy, jagody, maliny, truskawki, żurawina.
Ważne, żeby pamiętać o tym, że próg tolerancji jest indywidualny - dla każdego może być inny - niektórzy będą mogli zjeść więcej takich owoców, inni mniej. Można zacząć od wprowadzenia do jednego z posiłków kilka plasterków banana (lub innego wybranego owoca) - jeśli niepożądane objawy nie wystąpią, następnym razem będzie można spróbować zjeść pół banana.
Jak sprawdzać tolerancję na wybrane owoce? Najważniejsze zasady: od małych porcji (i stopniowo je zwiększać), pojedynczo (jeden owoc danego dnia), robić 3-dniowe przerwy pomiędzy testowaniem porcji lub różnych owoców (jeden test na 3 dni), wybierać owoce dojrzałe, a nawet ugotowane lub upieczone na początek. Nie należy też jeść owoców na pusty żołądek, chyba, że jako składnik większego posiłku (na przykład gotowany brązowy ryż z pieczoną brzoskwinią, cynamonem i jogurtem). W razie wątpliwości lub dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu mailowego lub na konsultacje dietetyczne. Mój adres mailowy: justynabielka.dietetyk@gmail.com, numer telefonu: +48 574 144 549, FB: Justyna Bielka-Dietetyk. Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie warzywa można jeść przy nietolerancji fruktozy? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nietolerancja fruktozy i stosowanie glukozy – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy jedzenie rabarbaru ma duży wpływ na dietę bez fruktozy? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Nietolerancja laktozy i wrzody żołądka – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Śniadania i kolacje podczas odchudzania przy nietolerancji laktozy i fruktozy – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
artykuły
Nietolerancja fruktozy - co jeść, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne,
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Dowiedz się, czym możesz karmić niemowlę do 1. roku życia
Wprowadzanie pokarmów stałych Odpowiedni moment na