Czy można mieć insulinooporność będąc szczupłą osobą?
Czy możliwe jest mieć insulinooporność będąc szczupłą osobą, mającą "zerową" tkankę tłuszczową? Wszelakie choroby tarczycy zostały wykluczone, wyniki badań idealne, brak przeciwciał tpo, antyTG itd itd, obraz usg tarczycy idealny, tak samo jak policystyczne jajniki i i inne problemy ginekologiczne również są wykluczone. Kontrolując glikemię na czczo i po posiłku nigdy nie miałam żadnych przekroczeń. Zero objawów klinicznych. Czy można ten stan jeszcze cofnąć czy jestem skazana na resztę życia jeść produkty z niskim IG? Krzywa cukrowa wskazała lekką nietolerancję glukozy ( pkt 0, pkt 1, pkt 2: 95/171/147), natomiast insulina (pkt 0, pkt 1, pkt 2): 4,6 uMU/ml, 42,6 uMU/ml, 40,2 uMU/ml. Z jakiego powodu powstała u mnie niewrażliwość tkanek na działanie insuliny skoro tej tkanki tłuszczowej nie mam za wiele? Jestem osobą wysportowaną, brzuch mam ładnie wyrzeźbiony. Mam 165cm wzrostu, waga 50 kg. WHR wynosi 0,71 ( talia 64 cm, biodra 90cm). Jaki czynnik u mnie zawinił? Badania zostały zlecone czysto profilaktycznie ze względu na cukrzycę ciążową w pierwszej ciąży, cukrzyca była leczona samą dietą, również bez przekroczeń glikemii. Powtórne badania krzywej cukrowej i insulinowej zostały wykonane ponad 2 lata po porodzie dla sprawdzenia sytuacji po przebytej cc w ciąży.