Niestety często przebiałczamy organizm, ilość białka w diecie nie powinna przekraczać 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na energię. Nadmiar białka również nie jest wskazany, ponieważ azot niewykorzystany do budowy białek ustrojowych musi zostać wydalony z organizmu, w wątrobie powstaje amoniak, który z kolei zamieniany jest w mocznik i wydalany przez nerki.Zbyt duże spożycie białka może prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej i dny moczanowej.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Nadmiar białka w diecie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia, ponieważ prowadzi do zakwaszenia organizmu.
Objawy, które mogą być sygnałem, że nasz organizm jest zakwaszony to:chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Ponadto objawy, które Pani wymieniła mogą wskazywać na nadwrażliwość pokarmową na nabiał, wtedy to należy wykluczyć produkty mleczne z diety. Zanim wykluczy się nabiał, trzeba wykonać badania potwierdzające nadwrażliwość.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto również przeczytać: Dieta eliminacyjna-kiedy ma sens?http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-eliminacyjna-kiedy-ma-sens.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty