Dzień dobry,

chorując na miażdżycę warto zastosować dietę - odnotuje Pani znaczną poprawę stanu zdrowia. Najlepiej wybierać mleko 2% tłuszczu, stosować śmietanę w małych ilościach, 12% i/lub 18% tłuszczu. Jaja można spożywać, również w rozsądnych ilościach. Jeśli chodzi o mięso korzystniej wybierać mięso drobiowe, niż wieprzowe czy wołowe. Posiłki powinny zawierać warzywa i owoce. Z uwagi na zawartość fruktozy, owoce powinny być spożywane w mniejszych ilościach, niż warzywa. Zaleca się również dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Życzę dużo zdrowia i powodzenia w zmianie nawyków żywieniowych.

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty