Dzień dobry,
chorując na miażdżycę warto zastosować dietę - odnotuje Pani znaczną poprawę stanu zdrowia. Najlepiej wybierać mleko 2% tłuszczu, stosować śmietanę w małych ilościach, 12% i/lub 18% tłuszczu. Jaja można spożywać, również w rozsądnych ilościach. Jeśli chodzi o mięso korzystniej wybierać mięso drobiowe, niż wieprzowe czy wołowe. Posiłki powinny zawierać warzywa i owoce. Z uwagi na zawartość fruktozy, owoce powinny być spożywane w mniejszych ilościach, niż warzywa. Zaleca się również dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Życzę dużo zdrowia i powodzenia w zmianie nawyków żywieniowych.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy przy skazie białkowej można jeść soję? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy przy miażdżycy powinno się zrezygnować z czerwone mięsa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jaka dieta w kamicy moczanowej – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co zrobić aby dieta przyniosła efekt? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna