Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy noga po ściągnięciu gipsu będzie musiała być chroniona stabilizatorem?

Witam , Złamałam kość strzalkowową z przemieszczeniem. Kość została nastawiona i włożoną do gipsu. Minęło już 6 tyg. W tym czasie miałam 4 wizyty u ortopedy, kość się nie przemieszcza. Miałam mieć już ściągnięty gips i założona orteze liczyłam już na pełną rehabilitację. Lekarz stwierdzili że nie ma pełnego zrostu i jeszcze przez dwa tygodnie mam nie obciążać nogi i wyciął mi większe łuskę w gips więc mogę to ściągać. Na własną prośbę zaczęłam rehabilitację, lekarz zastrzekgl że nie może ona być ruchowa. Na razie miałam jedną wizytę (pole magnetyczne itp ). Lekarz stwierdzili że nie ma sensu kupować orteze jak gips mi bardzo nie przeszkadza. Mam kilka pytań. Czy ortezą nie była by lepsza? Czy noga po ściągnięciu gipsu będzie musiał być chroniona stabilizatorem? Czy nie pełny zrost na 6tyg po złamaniu jest częstym/ normalnym przypadkiem?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Trening na zdrowy kręgosłup

Coraz więcej osób zmaga się z wadami postawy. Wszystko przez siedzący tryb życia. Jeździmy samochodem, potem pracujemy przed komputerem, a nasze plecy cierpią. Sprawdź, jakie ćwiczenia wzmocnią kręgosłup.

Witam

Szybkość wzrostu jest bardzo osobnicza. Dużo zależy od ilości kolagenu, witaminy D3 oraz wapnia w organizmie. W Pani wieku o ile nie ma Pani nierównowagi hormonalnej (np problem z tarczycą) nie jest to czymś nienaturalnym czy tak jak Pani opisała nienormalnym przypadkiem.
Proszę być cierpliwym, to było złamanie z przemieszczeniem, które potrzebują dłuższego czasu do regeneracji niż złamania zamknięte. Jeżeli kość się nie przemieszcza to jest Pani na dobrej drodze i nie ma czym sie martwić.
Jakby to nie zabrzmiało tak jest- kość strzałkowa nie jest czymś tak ważnym jak kość piszczelowa. Bierze ona mniejszy udział w przenoszeniu obciążeń i w mniejszej ilości ruchów bierze ona udział. Co za tym idzie w wielu przypadkach złamań zamkniętych lekarze decydują się nawet na samą ortezę.
Pole magnetyczne z którego Pani korzystała napewno przyśpieszy proces zrostu kości. Jeżeli lekarz powiedział o zatrzymaniu gipsu to najprawdopodobniej ma jeszcze obawy co do obciązania.
Oczywiście w takiej sytuacji musi być stabilizacja- to od Pani zależy czy zostawi Pani gips czy też zdecyduje się Pani na ortezę. Orteza na pewno jest czymś korzystniejszym ze względu na estetykę , ciężar i możliwość ubioru. Jednakże proszę pamiętać, że jest to niejednokrotnie spory koszt. W Pani przypadku orteza nie będzie długo noszona. Funkcję w tym przypadku wykonują to samo. Decyzja należy do Pani :)

Pozdrawiam
Magdalena Szelągowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy