Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

W chorobie wrzodowej stosowana jest dieta łatwo strawna, w której ogranicza się substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Produkty które należy wyeliminować to m.in. rosoły, buliony, galarety, grzyby, napoje gazowane, produkty kwaśne, nierozcieńczone soki, alkohol, kawa, herbata, produkty wędzone, marynowane, kiszone, pikantne, smażone, pieczone bez przykrycia oraz wszelkie ostre dodatki i ostre przyprawy.

Płatki kukurydziane nie należą do tej grupy produktów, jednak nie powinny być bardzo często spożywane ze względu na zawartość błonnika, który trzeba ograniczać w podanej diecie. Spożywanie zup mlecznych (o ile mleko nie wchodzi w interakcje z lekami) jest wskazane, jednak można do nich użyć np. kaszy mannej, makaronu w nitkach, ryżu.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty