Wrzody a rak żołądka

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Może Pan spożywać miód i jogurty. Co do ogórków koszonych - tak naprawdę musi Pan sam ocenić, czy są dla Pana ciężkostrawne i powodują dolegliwości, czy nie - różnie bywa.

0

Dzień dobry, Przy chorobie wrzodowej miód jest całkowicie dozowlony. Co do jogurtów czy ogórków kiszonych nie są one całkowicie niewskazane, ale też nie należy ich spożywać w dużych ilościach. Produkty te są kwaśne i tym samym wpływają na podrażnienie śluzówki żołądka (ogórki bardziej niż jogurt, bo są bardziej kwaśne) i mogą wzmagać dyskomfort wywołany wrzodami poprzez dodatkowe podrażnianie przez kwaśną treść żywności zmienionej chorobowo tkanki. Dlatego też w diecie osób cierpiących na wrzody ograniczamy produkty kwaśne czy działające drażniąco na ścianę żołądka. Jeżeli po spożyciu wymienionych produktów będzie się Pan dobrze czuł nie ma wskazań do ich wykluczenia z diety, jeżeli jednak pojawi się dyskomfort lepiej z nich zrezygnować. Życzę dużo zdrowia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty