Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani, jeśli nie występują żadne objawy to ciężko jest mówić o alergii na lek. Proszę skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- O czym świadczy wynik IgE? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podwyższony poziom neutrocytów we krwi w 24 tygodniu ciąży – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Podejrzenie uczulenia na mleko krowie – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Podwyższone IgE a alergia u 5-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Podwyższone eozynocyty przy chorobie Hashimoto – odpowiada Sylwester Kłos
- Wartość IgE u dorosłych – odpowiada Piotr Pilarski
- Morfologia krwi u 7-latka – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy wysypka po Clonamx świadczy o uczuleniu na penicylinę? – odpowiada Mgr Adam Marendowski
- Czy lek na alergię Avamys można stosować w czasie ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Badania w kierunku alergii na gluten – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski