Czy przy cukrzycy z celiakią trzeba rygorystycznie przestrzegać diety bezglutenowej?
Witam. Jestem mamą synka, który od 2,5 roku choruje na cukrzycę i celiakię. Mam wątpliwosci co do tego drugiego schorzenia, ponieważ po roku dostaliśmy te badania, że p/ciała są wysokie. Nieświadomie byliśmy na normalnej diecie, czyli jadł normalnie wszystko z glutenem.Potem pobrali biopsję i wyszło, że niewielkiego stopnia jest zanik kosmków. Zaczęliśmy stosować dietę b/glutenową, chociaż nie tak bardzo rygorystycznie. I tu jest problem - synek od czasu do czasu coś tam zje, jakieś ciastko, ale sporadycznie. Czy to mu może zaszkodzić? Wiem, że są różne celiakie, np. utajone. Nie chcę, żeby w przyszłości miał pretensję, że mu podawałam gluten. Diabetolodzy twierdzą, że to nie jest tak jednoznacze z tą celiakią. Na początku też miał podwyższony profil tarczycy i jest OK. Tabletek nie brał. Mam jeszcze jedno pytanie - czy wysokie cukry, które się czasem nam zdarzają, wpływają na jego dalszy rozwój, czy idzie to na niekorzyść jego, chociaż bardzo się staramy, aby bylo jak najmniej takich sytuacji. Synek ma 8 lat i jest na pompie insulinowej. Pozdrowienia