Dzień dobry,

należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, od czasu do czasu może pojawić się w diecie, ale niezbyt często, korzystniej wybierać mięso drobiowe.
Czosnek zawiera związki siarki (m.in. alicynę) i liczne antyoksydanty, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości (m.in działanie hipotensyjne czy antyoksydacyjne - przeciwutleniające). Związki zawarte w czosnku korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy. Na pewno nie zaszkodzi jego stosowanie. Można na bazie czosnku zrobić sos do mięs czy wkomponować go do sałatki. Dieta w miażdżycy jest istotna i na pewno poprawi stan Pana zdrowia. Proszę zwrócić uwagę na jakość spożywanego tłuszczu. Postarać się ograniczyć cukry proste. Dbać o nawodnienie organizmu, wypijając co najmniej 2 l płynów. Życzę dużo zdrowia.

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty