Czy są przeciwwskazania do częstego gotowania na parze?

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie gotowania na parze w mikrofalówce, ostatnio w ofercie pojawiły się pojemniki dzięki którym można gotować w ten sposób. Moje pytanie jest takie, czy jest to bezpieczne tzn. czy nie ma przeciwskazań do takiego częstego gotowania "na parze" w mikrofalówce. Pozdrawiam i dziękuję za informację.
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu
Mgr Dorota Pawlik Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam serdecznie,
gotowanie na parze uchodzi za bardzo zdrową metodę obróbki termicznej żywności, jest to szybki sposób na przygotowanie potrawy, tym samym skracając czas gotowania, wartość odżywcza danej potrawy jest wyższa.
Jest to idealna metoda przygotowania potraw dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż nie wymaga obecności tłuszczu.
Jednak z tym wiązać się mogą również pewne niebezpieczeństwa, deficyt tłuszczu również może być szkodliwy dla organizmu.
Odpowiadając na pytanie czy nie ma przeciwwskazań do częstego gotowania na parze, należy rozważyć i przeanalizować ilość spożywanego tłuszczu w diecie.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty