Nie ma przeciwwskazań do gotowania na parze w mikrofalówce.
Witam serdecznie,
gotowanie na parze uchodzi za bardzo zdrową metodę obróbki termicznej żywności, jest to szybki sposób na przygotowanie potrawy, tym samym skracając czas gotowania, wartość odżywcza danej potrawy jest wyższa.
Jest to idealna metoda przygotowania potraw dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż nie wymaga obecności tłuszczu.
Jednak z tym wiązać się mogą również pewne niebezpieczeństwa, deficyt tłuszczu również może być szkodliwy dla organizmu.
Odpowiadając na pytanie czy nie ma przeciwwskazań do częstego gotowania na parze, należy rozważyć i przeanalizować ilość spożywanego tłuszczu w diecie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Grillowanie a gotowanie na parze – odpowiada Mgr Tomasz Remus
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Pieczone i smażone jedzenie po wycięciu wyrostka – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas