Zapytaj lekarza

7 3 6 , 2 8 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy skleroterapia może spowolnić rozwój choroby po usunięciu żył odpiszczelowych?

Dzień dobry, jestem 3 mce po usunięciu żył odpiszcz. (K, 27l.)Na nogach pozostało mnóstwo rozszerzonych żył i ciagle ich przybywa, pół roku temu była tylko jedna, pod kolanem. Martwi mnie szybki postęp choroby, noszę ponczochy uciskowe i regularnie spaceruję/jezdzę rowerem, biore Cyclo3fort, odpoczywam i spie z nogami wyzej. Czy skleroterapia moze spowolnic rozwoj choroby? Czy przyczyną moze byc cos innego niz naturalny postep choroby? Boje sie owrzodzen, cala ta sytuacja wpedza mnie w depresje
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Czym są żylaki?

Witam serdecznie. Tak, skleroterapia może spowolnić rozwój choroby. Przyczyną mogą być żylaki przetrwałe, proszę wykonać badanie USG doppler, co pozwoli zadecydować o uzupełniajacej miniflebektomii lub skleroterapii. Pani postępowanie jest słuszne. Czas 3 miesiące po zabiegu i pora roku są idealne do rozpoczęcia sesji skleroterapii. Pozdrawiam, Łukasz Szczygieł, spec. angiolog

Specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych i angiologii. Posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Flebologicznego oraz certyfikat PTU w dziedzinie ultrasonografii naczyń. Członek Polskiego Towarzystwa Angiologicznego, Polskiego Towarzystwa Flebologicznego, Polskiego Towarzystwa Ultrasonograficznego, Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran oraz Towarzystwa Internistów Polskich. Autor licznych publikacji naukowych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy