Witam,
Sushi - wartości kaloryczne
100 g produktu to ok. 2-3 sztuki sushi
z łososiem – w 100g produktu znajduje się ok. 150 kcal
z tuńczykiem – w zależności od tłustości ryby w 100g produktu może znajdować się 175 kcal
z krewetką - w 100g produktu znajduje się ok. 113 kcal
z ośmiornicą- w 100g produktu znajduje się ok. 100 kcal
z krabem - w 100g produktu znajduje się ok. 113 kcal
Pozdrawiam,
Agata Zmorkowska
Witam ,
owszem sushi jest zdrowe ale kaloryczne co nie oznacza ,że nie można go jeś.Jak najbardziej można ponieważ znajduje się w nim wiele składników odżywczych i kwasów tłuszczowych pochodzących z ryb. Jeśli chodzi o sushi to polecam jak najbardziej ale jak ze wszystkim umiar jest zalecany i co ważne wybierajmy sushi z wiadomego źródła ,zaufanego.Ponieważ z tej racji ,że jest tam surowa ryba.
Pozdrawiam,
Ania Zientalska
Wszystko zalezy od ilości spozytego pokarmu, ale sushi nie jest zaliczane do wysokokalorycznych potraw.
Owszem, sushi jest kaloryczne. Proszę zwrócić uwagę, że głównym składnikiem sushi jest biały ryż (węglowodany) i często łosoś, który jest rybą bardzo tłustą. Ale można sobie pozwolić na kilka kawałków sushi na obiad, a do tego np. jakąś zupę lub sashimi z chudych ryb.
pozdrawiam Jolanta Łobocka
Średnio jeden "krążek" sushi dostarcza około 40 kcal. Najbardziej polecane dodatki z punktu widzenia dietetycznego to: tuńczyk, łosoś lub krewetki.
Podawany często z sushi sos sojowy dostarcza tylko 3kcal w jednej łyżeczce - pamiętaj jednak o jego umiarkowanym stosowaniu, ze względu na dużą zawartość sodu (uwaga osoby z nadciśnieniem i cukrzycą!).
Ciekawostką jest jednak, że sos sojowy zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino!
Sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak.
Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżający cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie odchudzającej!
Ze względu na algi, sushi nori to kopalnia minerałów, odpowiadających za prawidłową pracę układu kostno - mineralnego organizmu. Zawierają jod, żelazo, cynk, potas, fosfor, fluor. Poza tym witaminy - C, E, B, aminokwasy, a nawet błonnik! Algi dają uczucie sytości, ale również zapobiegają miażdżycy i poprawiają krążenie.
Sushi to świetna opcja na zdrowy posiłek w naszym dietetycznym planie. Jest polecane nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla chcących zadbać o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Z dietetycznego punktu widzenia - szczerze polecam!
Sushi jest kaloryczne, ale można przygotować wersję dietetyczną. Biały ryż proszę zamienić na kaszę jaglaną lub ryż brązowy, a tłustego łososia na tuńczyka. Można również przygotować sushi tylko z warzyw i ryby. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kalorie w sushi – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Możliwość jedzenia alg na poczatku ciąży – odpowiada Mgr Agata Wach
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Co jeść na kolację po ćwiczeniach? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zastąpienie ryżu kaszą w trakcie diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak rozumieć wartości kaloryczne podane na opakowaniach? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Spożywanie twarogu na kolację – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Czy warto jeść tuńczyka w puszce? 4 powody, dla których powinniśmy ograniczyć jego spożywanie
Tuńczyk w puszce Zna go każdy — może być rozdrobni
Ocet ryżowy - do czego go stosować i dlaczego warto?
Ocet ryżowy to produkt, który jest wytwarzany z fe