Czy tak niski cholesterol jest w normie?

Prośba o pomoc w interpretacji wyniku: Mam 40 lat 178 wzrostu 73 kg ciśnienie krwi mam często 100-105 na 50-70 Cholesterol całkowity (I99) ¯ 113 mg/dl 115 — 190 A PB2021_19_15 wyd.3 / 17.11.2016 Cholesterol HDL w surowicy (K01) 41 mg/dl > 40 A PB2022_19_15 wyd.2 / 12.10.2015 Triglicerydy (O49) 58 mg/dl < 150 A PB2061_19_15 wyd.3 / 17.11.2016 * Cholesterol LDL - wyliczany (K03) 60 mg/dl Nie-HDL 72 mg/dl Glukoza (L43) 83 mg/dl 70-99 Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) ­ 49 U/l 10 — 41 Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,483 μIU/ml 0,550 — 4,780 Ogólnie całe życie jestem szczupły a jem dużo więcej niż wszyscy moi znajomi. ( Je bardzo dużo mięsa i pieczywa codziennie) Czy tak niski cholesterol jest w normie (nigdzie nie mogę znaleźć dolnych granica)? Proszę o odpowiedź czy mam się czym martwić.
MĘŻCZYZNA, 40 LAT ponad rok temu

Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Lek. Bartłomiej Grochot
77 poziom zaufania

Witam.Wyniki są u Pana wzorcowe. Cholesterol uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych w organizmie, to że nie są wartości cholesterolu na takim poziomie jaki ma większość populacji [w dolnej granicy normy] nie świadczy o patologii.. Na pewno ma Pan niższe niż cała populacja ryzyko zachorowania na miażdżycę. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy