Czy to faktycznie może być zespół jelita drażliwego?

Dzień dobry od 3 miesięcy mam silne bóle brzucha które pojawiają mi się w dolnej części brzucha i promieniują na cały brzuch, burczenie w brzuchu, biegunki na przemian z zaparciami, stan podgorączkowy, nudności, brak apetytu. Dodam że potrafię nic nie jeść od rana i dopiero wieczorem zaczyna mi się chcieć jeść. Byłam na sorze gdzie robili mi wyniki i wszystkie wyniki miałam w porządku, lekarz rodzinny twierdzi że jest to zespół jelita drażliwego i dał mi skierowanie na kolonoskopie która dopiero odbędzie się w marcu.. Proszę o odpowiedź bo się boie ze jestem na coś poważnego chora
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam,



nic nie stoi na przeszkodzie aby odbyła Pani wizytę stacjonarną u specjalisty gastrologa który dokładnie przyjrzy się całej dokumentacji medycznej oraz przeprowadzi badanie fizykalne i na pewno Pani pomoże w opisanych dolegliwościach.

Głowa go góry , będzie dobrze.

Szkoda, że nie opisała Pani swoich badań diagnostycznych badań laboratoryjnych ich wartości.



Pozdrawiam

0
Lek. Bianka Małczuk
66 poziom zaufania

Witam,

Opisywane przez Panią objawy rzeczywiście mogą wskazywać na zespół jelita drażliwego. Zachęcam do zapoznania się z artykułem: https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.4.14.

Proszę zwrócić uwagę na dietę - czy są może jakieś produkty, które wpływają na pojawianie się dolegliwości? Czynnikiem zaostrzającym objawy może być również stres. W razie utrzymywania się objawów, wskazana byłaby również konsultacja gastrologa.

0

Zespół jelita drażliwego to diagnoza z wykluczenia: żeby ją postawić należy z całą pewnością wyeliminować podejrzenie innego rozpoznania. Nierzadko w ten sposób objawiają się nietolerancje pokarmowe, celiakia lub nieswoiste zapalenia jelit. Nie wiem jakie badania wykonano na SOR, powinna skonsultować je Pani z gastroenterologiem i rozważyć pogłębienie diagnostyki, np. o biochemiczne testy w kierunku celiakii. Sugeruję rozpoczęcie diety eliminacyjnej: należy usunąć z jadłospisu najczęściej uczulające produkty (wszelkie zawierające białka mleka, surowe białko jaj, zboża zawierające gluten) i obserwować, czy ponowne włączanie ich do diety wywołuje nawrót objawów.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty