Witam!
Ryzyko zarażenia toksoplazmozą związane jest raczej ze spożywaniem nieumytych warzyw, owoców lub nieobrobionego termicznie mięsa. Ze spożywaniem niepasteryzowanego mleka i jego przetworów wiążę się ryzyko zakażenia bakteryjnego m.in. bakteriami zrodzaju Listeria czy Salmonella.
Uważa się, że spożywanie serów miękkich, pleśniowych jak Brie, Camembert, Gorgonzola czy Roquefort jest ryzykowne w ciąży. Są one bardziej wilgotne i mniej kwaśne od sera żółtego, przez co zapewniają dużo lepsze warunki do rozwoju Listerii. Nawet wyprodukowane z mleka pasteryzowanego mogą zawierać kultury tych niebezpiecznych w ciąży bakterii.
Jeżeli kobieta ciężarna lubi sery pleśniowe i chciałaby nimi wzbogacić swą dietę, polecam użycie ich w potrawach obrobionych termicznie, jak pizza czy pieczona ryba, gdzie ewentualne kultury bakterii zostaną zabite. Bez obróbki termicznej można jeść sery twarde (sery żółte, Mozarella) jak i kwaśne sery białe (twaróg, Mascarpone, Feta) wyprodukwoane z mleka pasteryzowanego.
Pozdrawiam serdecznie!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przez to jedzenie mogłam zarazić się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wskazania do badań po domniemanej ekspozycji na listeriozę w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Ser pleśniowy: czy może zagrażać prawidłowemu rozwojowi ciąży? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Jedzenie serów w 8. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jedzenie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz