Czy w ciąży można jeść wątróbkę?

Witam! W 7 tyg. ciąży (6 tydz. 5 dzień) zjadłam ponad 0,5 kg wątróbki drobiowej. Czy i jakie mogą być tego konsekwencje? Generalnie nie jadłam wątróbki od roku, ale jakoś dostałam jednego dnia ochotę. Dzisiaj 4 dni po zjedzeniu poczytałam o zagrożeniach. Czy można coś zrobić, naprawić? Kiedy ewentualnie objawią się jakieś zaburzenia rozwojowe dziecka? Czy do końca ciąży mam się martwić? Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu
Lek. Aneta Zwierzchowska
83 poziom zaufania

Witam!

Nadmiar przyjmowanej witaminy A w ciąży rzeczywiście jest szkodliwy - może spowodować wystąpienie wad wrodzonych w obrębie układu nerwowego i twarzoczaszki. Jednak jednorazowe spożycie dużej ilości wątróbki nie powinno wpłynąć negatywnie na Pani ciążę. Może Pani spać spokojnie. Najbardziej ryzykowne jest przyjmowanie w nadmiarze witaminy A zawartej w suplementach diety - tu mamy zwykle do czynienia z przewlekłym stosowaniem nadmiernych dawek, co może rzeczywiście skutkować negatywnymi konsekwencjami dla nienarodzonego dziecka. Witamina A kumuluje się wtedy w organizmie i płód jest narażony stale na duże jej stężenia. Nie przyjmując tego rodzaju suplementów, może Pani od czasu do czasu spokojnie zjeść niedużą ilość wątróbki bez szkody dla ciąży (pod warunkiem oczywiście, że będzie dobrze obrobiona termicznie).

Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty