Cukier trzcinowy tak samo jak biały zawiera sacharozę, tj. energię (kilokalorie). Generalnie podczas odchudzania nie zaleca się spożywania zarówno cukru trzcinowego jak i białego.
Alternatywa słodzenia:
-słodzik (niestety nie jest zbyt zdrowy i duże jego spożycie nie pozostaje obojętne dla zdrowia, natomiast jego plusem jest to, że jest niemal całkowicie pozbawiony energii)
-stevia, może być w proszku, w tabletkach lub świeże liście (zdrowy odpowiednik słodzika, produkowany z rośliny stevia, również praktycznie bezkaloryczny)
Pozdrawiam
Norbert Gotz
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy produkt Sweet Freedom jest dobry dla cukrzyków? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Czy słodzik na bazie sachyrynianu i aspartamu może podnieść cukier we krwi? – odpowiada Ewa Gonia
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Fruktoza szkodzi czy pomaga w diecie? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Żucie gumy na diecie - wskazane czy nie? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Wpływ słodzików na zdrowie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak pozbyć się chęci na słodycze ? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Produkty Walden Farms a zdrowie – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
artykuły
Cukier i słodziki - w jaki sposób wpływają na nasz apetyt?
Co powinni jeść młodzi ludzie, którzy chcą utrzyma
Erytrol - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Erytrol, nazywany erytrytolem, to substancja słodz
Sacharoza - właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Sacharoza, czyli popularny biały cukier, jest pozy