Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Dzień dobry,

tak, zwłaszcza gdy chory jest w zaawansowanym stadium choroby - dieta wtedy odgrywa bardzo istotną rolę. Ogólne zalecenia są następujące: w chorobie Parkinsona, podobnie jak w innych chorobach neurologicznych, odnotowuje się zwiększone zapotrzebowanie na energię i dobór produktów spożywczych powinien to uwzględniać. Należy dążyć do tego, by u chorego nie dochodziło do nadmiernego ubytku masy ciała. Jeśli osoba ma stwierdzoną niedowagę (można to ustalić obliczając BMI) warto zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych i węglowodanów.
W początkowej fazie choroby dieta nie będzie znacznie różniła się od podstawowej diety szpitalnej. Jeśli osoba jest już w zaawansowanej fazie choroby i chory stosuje preparaty lewodopy to przestrzeganie odpowiedniej diety jest bardzo istotne. Stosujemy wtedy dietę z podażą białka do 0.8 g/kg masy ciała/24 h. Jeśli fluktuacje ruchowe są umiarkowane rozkładamy białko na 3 główne posiłki. Z kolei jeśli u chorego pojawia się oporność na działanie leku, co jest równoznaczne z nasilonymi fluktuacjami ruchowymi, to zaleca się ograniczenie podaży białka w ciągu dnia do 10% rekomendowanej ilości. Podczas kolacji należy dostarczyć pozostałą ilość białka. Ograniczenie podaży białka podczas śniadania i obiadu przyczynia się do poprawy działania lewodopy, co oznacza poprawę funkcjonowania chorego w ciągu dnia.
Jeśli występują zaburzenia połykania to stosujemy dietę o papkowatej konsystencji. Zaleca się spożywanie przynajmniej 8 szklanek płynów na dobę.
U chorego mogą pojawiać się również zaparcia, wtedy należy dostosować właściwą podaż błonnika wraz z dietą (stosowanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i owoców w postaci surowej).
Przy następnej wizycie u lekarza specjalisty polecam dopytać o szczegółowe zalecenia żywieniowe lub skonsultować się osobiście z dietetykiem w celu ustalenia indywidualnych zaleceń.
Życzę dużo zdrowia.

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

0

Dieta osoby z Parkinsonem powinna być zbilansowana i pełnowartościowa. Stosowana farmakoterapia zwiększa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, przede wszystkim B6, B12, PP i kwas foliowy. Tym samym należy zwiększyć spożycie między innymi ciemnego pieczywa, grubych kasz, warzyw, nasion, jajek i przetworów mlecznych. Dodatkowo, należy pamiętać o zmniejszonym wchłanianiu L-dopy podczas podaży posiłków zawierających duże ilości białka.


Pozdrawiam,
Dietetyk, Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0

Warto skonsultować się z dietetykiem, ale wśród ogólnych zaleceń należy zwrócić uwagę na to, aby posiłki były różnorodne z dużą zawartością warzyw i owoców. W aptekach można kupić suplementy diety (Nutridrink), które również warto włączyć osobie z chorbą Parkinsona.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty