Czy zmiana antybiotyku nasili objawy trądziku?

Od miesiąca biorę antybiotyk tetracyklinę, lecz mój dermatolog przepisał mi inny z tej samej grupy i mam go stosowac w 2 razy większej dawce. Czy to nasili objawy trądziku? Już moja twarz zaczyna wyglądać lepiej, natomiast zostają plamy. Boję się, że jeżeli zmienię antybiotyk, problem znów się nasili... Proszę o odpowiedź. Dziękuję.

ponad rok temu

Dlaczego nie należy zwlekać z leczeniem trądziku?

Trądzik objawia się nieestetycznymi krostami, które pojawiają się najczęściej na twarzy. Niektórzy nie zwracają jednak na to uwagi i bagatelizują problem. Obejrzyj film i dowiedz się, dlaczego nie należy zwlekać z leczeniem trądziku.

Aleksandra Katarzyńska
26 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Są to antybiotyki o działaniu bakteriostatycznym, stosowane w leczeniu trądziku. Stosowane są zamiennie, wykazują takie samo działanie, proszę więc stosować nowy lek bez obaw, gdyż na pewno nie wpłynie niekorzystnie na efekty dotychczasowego leczenia.

Lekarz.
0

Witam proszę zacząć wizytę od konsultacji u lekarza medycyny estetycznej , bądź dermatologa. Skóra zostanie dokładnie obejrzana i zbadana, zostaną dobrane jak najodpowiedniejsze metody leczenia. Najskuteczniejszą metodą na blizny i trądzik jest zastosowanie peelingów medycznych w połączeniu z lekami do stosowania na skórę odpowiednio dobranymi do stanu skóry.
Można wykonać badania helicobacter pylori, badania na posiew bakteriologiczny oraz odwiedzić dobrego dermatologa, który dobierze terapię lekową doustną oraz preparaty do smarowania na skórę.
Proszę się nie obawiać zmiany antybiotyku, widocznie lekarz widzi podstawy aby go zmienić.

Certyfikowany lekarz medycyny estetycznej. Prowadzi Klinikę Medycyny Estetycznej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty