Czym diabetyk ma smarować pieczywo?

WITAM.NAPISALISCIE,ZE CHORY NA CUKRZYCE MA UNIKAC MASLA,WIEC CZYM MAM SMAROWAC PIECZYWO?POZDRWAWIAM. ALEKSANDRA.
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Najlepszym rozwiązaniem byłoby nie smarować pieczywa w ogóle, ale zdaję sobie sprawę, że ciężko zmienić to przyzwyczajenie. Proponuję smarować pieczywo pastą z awokado, oliwą z oliwek, olejem rzepakowym extra vergin (nieratyfikowany) lub margarynami specjalnego przeznaczenia ze sterolami roślinnymi, nie chcę tu podawać konkretnych nazw firm. Choć w pierwszej kolejności proszę wypróbować awokado lub olej rzepakowy dobrej jakości.

0

Szanowna Pani,
Rzeczywiście, w diecie diabetyka nie zaleca się masła, ze względu na relatywnie wysoką zawartość cholesterolu w tym produkcie (około 30 mg w jednej łyżce), który może zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, do której cukrzyca jako choroba metaboliczna dodatkowo predysponuje. Osobom chorym na cukrzyce zaleca się spożywanie tłuszczów roślinnych lub rybich. W kwestii smarowania pieczywa, wskazane są miękkie margaryny, także te wzbogacane w sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu. Dobrze sprawdzą się także naturalne oleje roślinne np. oliwa z oliwek, która bardzo dobrze smakuje jako dodatek do kanapki. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego. Dietetyk, Ewa Myszka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty