Czym diabetyk ma smarować pieczywo?

WITAM.NAPISALISCIE,ZE CHORY NA CUKRZYCE MA UNIKAC MASLA,WIEC CZYM MAM SMAROWAC PIECZYWO?POZDRWAWIAM. ALEKSANDRA.
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Zalety pomp insulinowych

Pompy insulinowy stosowane są przez osoby cierpiące na cukrzycę. Jakie są zalety stosowania tego urządzenia? Na ten temat wypowiada się ekspert - dr Tomasz Gawrecki.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby nie smarować pieczywa w ogóle, ale zdaję sobie sprawę, że ciężko zmienić to przyzwyczajenie. Proponuję smarować pieczywo pastą z awokado, oliwą z oliwek, olejem rzepakowym extra vergin (nieratyfikowany) lub margarynami specjalnego przeznaczenia ze sterolami roślinnymi, nie chcę tu podawać konkretnych nazw firm. Choć w pierwszej kolejności proszę wypróbować awokado lub olej rzepakowy dobrej jakości.

0

Szanowna Pani,
Rzeczywiście, w diecie diabetyka nie zaleca się masła, ze względu na relatywnie wysoką zawartość cholesterolu w tym produkcie (około 30 mg w jednej łyżce), który może zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, do której cukrzyca jako choroba metaboliczna dodatkowo predysponuje. Osobom chorym na cukrzyce zaleca się spożywanie tłuszczów roślinnych lub rybich. W kwestii smarowania pieczywa, wskazane są miękkie margaryny, także te wzbogacane w sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu. Dobrze sprawdzą się także naturalne oleje roślinne np. oliwa z oliwek, która bardzo dobrze smakuje jako dodatek do kanapki. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego. Dietetyk, Ewa Myszka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty