Najlepszym rozwiązaniem byłoby nie smarować pieczywa w ogóle, ale zdaję sobie sprawę, że ciężko zmienić to przyzwyczajenie. Proponuję smarować pieczywo pastą z awokado, oliwą z oliwek, olejem rzepakowym extra vergin (nieratyfikowany) lub margarynami specjalnego przeznaczenia ze sterolami roślinnymi, nie chcę tu podawać konkretnych nazw firm. Choć w pierwszej kolejności proszę wypróbować awokado lub olej rzepakowy dobrej jakości.
Szanowna Pani,
Rzeczywiście, w diecie diabetyka nie zaleca się masła, ze względu na relatywnie wysoką zawartość cholesterolu w tym produkcie (około 30 mg w jednej łyżce), który może zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, do której cukrzyca jako choroba metaboliczna dodatkowo predysponuje. Osobom chorym na cukrzyce zaleca się spożywanie tłuszczów roślinnych lub rybich. W kwestii smarowania pieczywa, wskazane są miękkie margaryny, także te wzbogacane w sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu. Dobrze sprawdzą się także naturalne oleje roślinne np. oliwa z oliwek, która bardzo dobrze smakuje jako dodatek do kanapki. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego. Dietetyk, Ewa Myszka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Badanie cholesterolu u 65-latki – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Podniesiony poziom cholesterolu i naturalne sposoby obniżenia – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Poziom cholesterolu a konieczność leczenia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta w pierwszym trymestrze ciąży – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Skuteczność margaryny obniżającej cholesterol – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek