Chcę przestać jeść mięso. Czym je zastąpić?
Witam, zamiennikiem mięsa będą produkty białkowe takie jak ryby, jajka oraz nasiona roślin strączkowych (bób, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja i inne). Pozdrawiam.
Witam,
głównym składnikiem mięsa jest białko, dlatego należy zastąpić je innymi źródłami białka takimi jak: ryby, twaróg, jajka, rośliny strączkowe, orzechy, mleko i produkty mleczne. Najlepiej jest jeśli w ciągu dnia / tygodnia pojawiała się duża różnorodność wymienionych produktów - chodzi tu o dostarczenie wszystkich niezbędnych aminokwasów do organizmu (aminokwasów egzogennych).
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Budowa mięśni u wegetarianina – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Źródła kwasu foliowego – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jakie mięso i ryby można jeść w przypadku ataku dny moczanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Uzupełnienie białka po treningu na diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska