Deser dla cukrzyka

Dzień dobry! Mam w rodzinie osobę chorą na cukrzycę. Chciałabym z okazji święta lub też od czasu do czasu przygotować dla niej coś specjalnego. Jaki deser będzie najlepszy? Chodzi mi o ciasto bądź ciasteczka. Myślałam o tarcie z mąki razowej z owocami (jabłka, jagody, lub rabarbar i truskawki - mam mrożone) z dodatkiem fruktozy (niestety kukurydzianej) zamiast cukru. Wiem, że przy cukrzycy sekret tkwi w ilości - nie chciałabym jednak kroić plasterków zamiast porcji (szczególnie, że chodzi o mężczyznę) ;) Dziękuję za radę. Pozdrawiam
ponad rok temu

Szanowna Pani!

Na tak zadane przez pacjenta pytanie - zwykle odpowiadam - żaden. Jeżeli kilka razy do roku pacjent chorujący na cukrzycę zje "normalny" deser -  nic złego się nie stanie. Dobrym sposobem jest zmniejszenie porcji poprzedzającego deser posiłku. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jedzenie ze smakiem rabarbaru posypanego fruktozą. Proszę jednak pamiętać, aby deser gościł na Państwa stole sporadycznie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty