W kamicy fosforanowo-wapniowej należy ograniczyć spożycie soli (także zupek w prioszku, fixów i innych gotowych produktów zawierających duże ilości soli), produkty bogate w fosforany (np. colę, konserwy), wapń (produkty mleczne) i szczawiany (szczaw, szpinak). Należy także ograniczyć jaja, kakao, czekoladę i rośliny strączkowe (groch, fasolę, soczewicę) w diecie. Niewskazana jest mocna herbata ani kawa. Zalecane są duże ilości płynów, mięso, ryby, warzywa, ziemniaki, owoce oraz pieczywo, kasze, miód. W przypadku eliminacji tak dużej ilości produktów z diety dziecka polecam konsultację ze specjalistą, który ustali konkretny jadłospis.

0

Witam,
Dieta powinna być zaopatrzona przede wszystkim w odpowiednią ilość białka, w taki sposób by nie przeciążać już i tak nadwyrężonych nerek (ilość białka powinna dostosować do parametrów córki dietetyk, ewentualnie z pomocą i lekarza prowadzącego). Dieta również powinna być zapatrzona w produkty, które nie są dużym nośnikiem fosforu-innymi słowy trzeba ograniczyć w diecie produkty, które mogą zbudować kolejne kamienie, lub wpłynąć na powiększenie obecnych.Nadmiar fosforu też może zmniejszać ilość wapnia we krwi, więc warto aby dietę ustalił dietetyk. Nie jest to łatwym zadaniem, ponieważ produkty bogate w fosfor, również obfitują w potrzebny wapń. Nośnikiem fosforu przede wszystkim są: podroby, cielęcina, ryby, prod. zbożowe,sery żółte, nasiona roślin strączkowych, napoje gazowane-ale nie należy zupełnie eliminować tych produktów np. ryb, tylko dostosować ich odpowiednią ilość w rozkładzie dobowym.
Córka powinna pić dużo wody(niska podaż fosforu-etykieta).
Życzę zdrowia i pozdrawiam.

0

Dieta w kamicy fosforanowej ( bardzo ważne jest rozpoznanie rodzaju kamicy, ponieważ postępowanie żywieniowe jest inne np. w kamicy moczanowej i fosforanowej, zawsze dietę powinien ustalić indywidualnie dietetyk)
Kamica fosforanowa powstaje przy zasadowym odczynie moczu, który może wynikać np. z zakażenia bakteriami rozkładającymi mocznik na amoniak i dwutlenek węgla. Dlatego w diecie należy podawać pokarmy zakwaszające tj.: mięso, ryby, wędliny, pieczywo, makarony. Należy zwiększyć ilość płynów w diecie oraz magnezu i cytrynianów.
Jeśli do tego współistnieją z sole wapnia (kamica fosforanowo-wapniowa) ogranicza się dodatkowo pokarmy z dużą zawartością wapnia: jaja, mleko, sery twarogowe i podpuszczkowe, rośliny strączkowe, konserwy rybne.
Inną odmianą kamicy fosforanowej jest tzw. kamica struwitowa. W diecie stosowanej w kamicy fosforanowo-magnezowo-wapniowej należy ograniczyć fosforany, których źródłem są: sery dojrzewające, topione, mleko, żółtko jaja, mięso i przetwory, podroby, ryby, konserwy, produkty zbożowe gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, kakao, czekolada, orzechy.
Przy niskim stężeniu cytrynianów i magnezu zwiększa się spożycie soków owocowych a najlepiej z owoców cytrusowych oraz warzyw bogatych w magnez.

0

Wspomniana kamica nerkowa FOSFORANOWA, najczęściej jest związana z zakażeniem układu moczowego. Odczyn moczu jest wówczas zasadowy, dlatego w diecie powinny znaleźć się pokarmy zakwaszające. Do produktów takich zaliczamy:
- produkty zbożowe (pieczywo, drobne kasze, makarony) - im bardziej przetworzone tym silniej zakwaszają
- mięso, ryby.
- jaja
- koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy
Wskazane są także, masło, owoce oraz soki cytrusowe.
W ograniczonej ilości wolno spożywać:
- mleko oraz jego przetwory,
- warzywa (najlepiej gotowane), pomidory, rzodkiewki, ziemniaki, owoce.
Bezwzględnie należy zrezygnować ze spożycia:
- warzyw takich jak szczaw, szpinak, rabarbar, nasion roślin strączkowych,
- produktów bogatych w sól takich jak konserwy, warzywa kiszone, produkty typu instant (zupy w proszku, kostki rosołowe, sosy w proszku, itp.),
- mocnej herbaty oraz kawy,
- kakao, czekolady,
- napojów gazowanych typu cola (zawierają one bardzo dużo fosforanów)
- przypraw zawierających glutaminian sodu.

Konieczne należy pamiętać o tym, aby każdego dnia wypijać min. 2l czystej niskozmineralizowanej wody. Wskazana jest również suplementacja preparatami magnezowymi oraz zawierającymi witaminy z grupy B.

0

witam, curka powinna unikac, nasion roslin straczkowych, szpinaku, szczawiu, rabarbaru, botwiny, szparagów, truskawek, poziomek, czekolady, kakao, mocnej herbaty, przypraw z glutaminianem sodu takich tez wedlin z tymi wzmacniaczami- zatem wedliny tylko od dobrych producentów małych wytwórni, przetworów solonych, pasztetów z puskzi, ryb z puszki, serwó zołtych i plesniowych , jesc poowinna warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, ziemniaki, nabiał-sery białe, kafir, maslankę, ryby, masło, duzo płynów.pozdarwiam

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam
Dieta dla córki powinna być ustawiona indywidualnie. Przede wszystkim z racji jej wieku oraz kamicy nerkowej. Powinna być ustawiona przez specjalistę po szczegółowym wywiadzie dietetycznym oraz po analizie badań.
Pozdrawiam
Kamila Ziemann

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Proszę rozważyć jeszcze włączenie do diety córki soku z żurawin. Posiada własciwości zakwaszające i korzystnie działa na układ moczowy. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty