Witam serdecznie. Przy chorych nerkach zaleca się przede wszystkim dietę bogatokaloryczną, ubogobiałkową, o odpowiedniej zawartości minerałów, a w cukrzycowej chorobie nerek także węglowodanów.Dieta w niewydolności nerek powinna opierać się o węglowodany, przy czym nie o cukry proste. Należy spożywać cukry w formie złożonej, czyli te zawarte w pieczywie razowym, kaszy, ryżu, ziemniakach, itp. (z uwzględnieniem zawartości w nich potasu i fosforanów, które trzeba ograniczać). Tłuszcze nie mogą stanowić więcej niż 30% zapotrzebowania energetycznego i powinny być to w przeważającej ilości tłuszcze roślinne (tj. olej, oliwa, margaryny, ryby). Tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, tłuste mięso, podroby) muszą być ograniczane. U osób z zaawansowaną przewlekłą niewydolnością nerek (dializowanych) należy suplementować profilaktycznie witaminy z grupy B, C, D, kwas foliowy, a w razie stwierdzonych niedoborów również cynk i selen. Zaleca się unikanie jakichkolwiek preparatów zawierających witaminę .
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po usunięciu nerki dla 37-latka – odpowiada Piotr Pilarski
- Dieta na problemy z trądzikiem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta w przypadku otłuszczonych narządów wewnętrznych – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta bez soli i chleba – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaka dieta po leczeniu nerek? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jaką dietę stosować u osób po zawale serca i udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Dieta dla osoby chorej na raka prostaty – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy insulinooporności – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta a wysoki poziom białka w moczu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk