Dzień dobry,
w diecie lekkostrawnej poleca się jeść dania i produkty gotowane (unikamy smażenia), z tłuszczy powinniśmy wybierać masło lub olej kokosowy, proszę unikać produktów mocno wzdymających, grzybów, dużej ilości orzechów, tłustych mięs, poleca się produkty z tzw. białej mąki, biały ryż, kasze takie jak: kus kus, manna. Nie zapominać o dużej ilości gotowanych warzyw.
Przykładowo:
Śniadanie: kasza manna z musem jabłkowym
2 śniadanie: kanapka z białego pieczywa z twarogiem i ziołami
Obiad: Zupa z soczewicą i/lub drugie danie w postaci ziemniaków i warzywnych kotlecików.
Podwieczorek: ryż z musem truskawkowym (z mrożonych truskawek)
Kolacja: potrawka z gotowanych warzyw, mięsa lub tofu.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie kaszy podczas stosowania diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta przy nowotworze jelita grubego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Które produkty jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Lekkostrawna dieta przy wirusie jelitowym – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Przewlekłe zapalenie jelita grubego a dieta bezresztkowa – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ile można jeść jajek i czy to jest zdrowe? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i braku jednej nerki? – odpowiada Mgr Justyna Luty