Dieta odpowiednia przy anemii

Mam 16 lat tzn 17 rocznikowo i ostatnio dowiedziałam się, że mam anemie. Lekarz wymienił mi wiele rzczy, które powinnam jeść i pić. Lecz boję się, że od tego jeszcze bardziej zgrubne. Jaka by była odpowiednia dieta przy mojej anemii, ale taka bym mogła także zrzucić zbędne tak ok 5 kg. Prosiłabym o przykładową dietę.. .Byłabym bardzo wdzięczna:)
16 LAT ponad rok temu

Niedokrwistość wynikać może z niedoboru kilku składników. Zazwyczaj są to: żelazo, witamina B12 i kwas foliowy.

W przypadku niedokrwistości (z niedoboru żelaza - niedokrwistości niedobarwliwej) istotne jest zwiększenie podaży produktów zawierających żelazo łatwo przyswajalne (w Fe obfitują: wątróbka, nerki, krwiste międa, drób, ryby), a także substancji zwiększających wchłanianie tego pierwistka (np. witaminy C, fruktozy, sorbitolu - zawartych w owocach).
Produkty roślinne zawierają pewne ilości żelaza, jednak jest to żelazo gorzej wchłaniane.
Przyswajanie żelaza zwiększa także laktoza (cukier występujący w mleku krowim).
Niedobory żelaza mogą być związane z wypijaniem nadmiernych ilości herbaty (która jest źródłem tiaminy), czy kawy (kofeina zmniejsza wchłanianie żelaza). Podobnie do niedoborów może przyczynić się zbyt duże spożycie błonnika.
Anemia megaloblastyczna (erytrocyty są większe niż powinny, w morfologii krwi widoczne jest podwyższone MCV) może powstawać na podłożu niedoborów witaminy B12 i kwasu foliowego.

Nie napisała Pani, jaka jest Pani obecna masa ciała oraz wzrost, a także czy jest Pani aktywna fizycznie. Być może redukacja masy ciała nie jest wcale wskazana w Pani przypadku.

Generalnie warto włączyć do diety produkty mięsne i zmniejszyć ilość tłuszczu dodawanego w czasie obróbki kulinarnej. Aby żelazo lepiej się wchłaniało warto dodać jakieś produkty, które zwiększały by jego przyswajalność, czyli np. kwaszoną kapustę z natką pietruszki, która zawierają duże ilości witaminy C.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Początki anemii a odpowiednia dieta

Witam,mam początki amemii. W związku z tym mam pytanie,co moge pic? Slyszalam ze podczas anemii powinno sie zrezygnować z kawy i herbaty
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy ta dieta jest dla mnie odpowiednia?

Witam serdecznie, zdecydowałam się na dietę 1100/1200 kcal. Ważę 113 kilogramów, mój wzrost to 173 cm. Pracuję codziennie od 8 do 16, w miejscu gdzie nie ma nawet mikrofali. W domu jestem tak ok. 16.15. Pomyślałam więc, żeby posiłki rozłożyć następująco. 7.30 śniadanie 10.30 przekąska (owoc, jogurt light, kawa 3 w 1, która ma te 69 kcal) 13.30 II śniadanie 16.30 obiad i 19.30 kolacja Czy takie rozłożenie nie spowoduje przypadkiem, że nie będę chudnąć? Mam wątpliwości co do kolacji tuż po obiedzie, ale staram się żeby było to ok. 120 kcal. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

KOBIETA ponad rok temu

Witam,

Przede wszystkim powinna Pani uświadomić sobie, że to zbyt rzadkie i nieregularne posiłki powodują nadwagę. Spożywanie małych objętościowo posiłków co 2 -3 godziny jest kluczem do osiągnięcia szczupłej sylwetki. Nie polecam jednak stosowania diety 1100 kcal na własną rękę, ponieważ taka dieta musi być dostosowana do organizmu każdego człowieka indywidualnie. Im mniejsza podaż kalorii tym trudniej pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, czego konsekwencją mogą być niedobory i problemy zdrowotne. Radzę udać się do dietetyka po odpowiedni jadłospis i ewentualnie na nim się wzorować. Dodatkowo zanim rozpocznie Pani dietę proszę zapoznać się z zasadami zdrowego żywienia i do nich zacząć się stosować http://portal.abczdrowie.pl/buduj-dobre-nawyki

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty