Dzień dobry,
w Pani przypadku nie wystarczy podać ogólne zalecenia, sytuacja jest mocno skomplikowana, nie podaje Pani czy występują choroby towarzyszące. Gorąco namawiam do wizyty u dietetyka, ponieważ dieta dla Pani musi zostać indywidualnie przeliczona i rozpisana.
Tymczasem prosze zrezygnować z takich produktów jak: sery dojrzewające, sery topione, mleko, żółtka jaj, przetwory mięsne, podroby, ryby, konserwy, produkty zbożowe gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, kakao, czekolada, orzechy.
Czyli produkty bogate w fosfor. Proszę bardzo mocno ograniczyć mięso, jeść tylko te ze sprawdzonego źródła i dobrej jakości (może być indyk).
Wypijać ponad 2 litry wody ubogomineralnej dziennie, przed snem i w nocy również. Absolutnie nie dopuszczać do odwodnienia.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta w chorobie Wilsona – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta niskofosforanowa – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Jak znormalizować dietę przy hiperwitaminozie? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Silne zaparcia a karob – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka dieta przy dnie moczanowej – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy można smażyć mięso na oleju rzepakowym w chorobach układu krażenia po baypassach? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto i wyniki TSH u 21-latki – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak odróżnić owoc derenia? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Płatki jaglane a dieta redukcyjna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska