Dlaczego cukier spada po jedzeniu?

Witam, od jakiegoś czasu źle się czuję i zasypiam po posiłku, bez względu na to, co zjem. Często też w czasie posiłku zaczyna mi się robić słabo i nie mam w ogóle siły. Dodam jeszcze, że ostatnio zaczęły się też problemy z pamięcią i drżenia kończyn. Ponieważ lekarz stwierdził, że sobie wymyślam, na własną rękę zrobiłam krzywą cukrową. Na czczo 83 (czyli OK), ale po 1 godzinie cukier spadł aż do 60, a po dwóch godzinach po podaniu glukozy wynosił 78.

KOBIETA ponad rok temu

Witam!

Wynik testu doustnego obciążenia glukozą jest prawidłowy - diagnostyczne są wartości stężeń glukozy na czczo i 2 godziny po wypiciu roztworu glukozy. Wykryty poziom glukozy 60 mg/dl rzeczywiście znajduje się na granicy normy dla hipoglikemii (niedocukrzenia), jednak Pani objawy nie są charakterystyczne dla tego stanu.

Osłabienie i senność po posiłku, jak również zgłaszane przez Panią drżenia kończyn i problemy z pamięcią, wymagają diagnostyki w kierunku zaburzeń elektrolitowych, hormonalnych, niedoborów witamin i składników mineralnych. Powinna Pani zostać zbadana przez lekarza, który zleci Pani wykonanie odpowiednich analiz.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty