Mgr Dorota Pawlik Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
dobrym pomysłem wzbogacającym dietę dziecka w kwasy omega-3 jest olej lniany bądź siemię lniane. Ważne jest by olej lniany dodać do potrawy już po obróbce termicznej, np. pół łyżeczki do ugotowanej już kaszy lub dodać do przygotowanej sałatki. Nasiona lnu przed dodaniem do potrawy, warto zmielić, unikniemy ewentualnego podrażnienia układu pokarmowego.
Dietę wzbogacić można również w orzechy włoskie - codzienny dodatek 2-3 sztuk będzie dobrym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu.
Oczywiście tak jak Pani wspomniała, ryby zawierają kwasy omega 3, warto więc wprowadzać je do diety dziecka W przypadku gdy dziecko nie toleruje smaku ryby, warto rozpocząć "naukę tego smaku" poprzez "przemycanie" ryby do potraw np. poprzez ugotowanie pulpecików rybnych, bądź przygotowanie pasty rybnej z dodatkiem groszku, ryżu, brokuła, tym samym unikniemy typowego wyglądu ryby. Innym rozwiązaniem jest połączenie produktu nielubianego z produktem, które dziecko bardzo lubi. Dla przykładu, jeśli lubi mięsko z kurczaka, można przygotować posiłek mieszając mięso ryb z mięsem z kurczaka np. w formie kotlecików mięsno-rybnych. Tym samym nauczymy dziecka tolerancji smakowej danego składnika, z czasem proporcje można modyfikować, zwiększając udział ryb w diecie.
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty