Dlaczego po podwieczorku mam wysoki cukier?
Mam 20 lat i mam cukrzycę typu 1. Używam krótko działającej insuliny Novorapid do trzech posiłków i bazy Lantus. Do śniadania i kolacji używam po 4 jednostki Novorapid, natomiast na obiad 5 jednostek. Do tego na śniadanie i kolację jem odpowiednio 8ww, a na obiad 10ww. Po obiedzie, gdzie obiad ma 10 ww, daję insuliny 5 jednostek. Dwie godziny po obiedzie mam 148. Na podwieczorek nic nie jadłem i 2 godziny po mam 219. Skąd się wziął tak wysoki cukier, skoro nic nie jadłem? Na bazę daję 8 jednostek. Cukrzycę mam dopiero od października i za bardzo nie mogę sobie z nią poradzić. W takim razie na drugie śniadanie i podwieczorek mam liczyć, jak chcę coś zjeść, to mam liczyć ww, czy ile dany produkt ma cukru? Czy jest możliwe bycie na diecie bez używania insuliny? Czy w młodym wieku możliwe jest jeszcze odbudowanie trzustki w jakiejś części, czy nie? U mnie cukrzyca przyszła tak naprawdę nie wiadomo skąd. W marcu tamtego roku wykryto u mnie anemię i później także miałem robione usg jamy brzusznej, które nie wykazało nic podejrzanego, jeśli chodzi o trzustkę. Czy prawdą jest, że cukrzyca w człowieku rozwija się tak do 6 miesięcy i czy anemia mogła mieć wpływ na to? Dodatkowo od 7 roku życia mam alergię - czy ona mogła mieć wpływ na cukrzycę? Do czasu przed wykryciem cukrzycy prowadziłem dostateczny tryb życia, dobrze się odżywiałem i przez ostatnie parę lat nie chorowałem. Dodatkowo w tym roku zdawałem maturę. Mniejszy lub większy stres mi przy niej towarzyszył, jak to każdemu. Czy stres też mógł być przyczyną tejże choroby? Remisja cukrzycy trwała u mnie ponad 3 miesiące. Czy jest jeszcze możliwy powrót do niej? Czy również jest możliwość bycia na specjalnej diecie zamiast wstrzyknięć insuliny?