Dlaczego rośnie mi poziom glukozy po cukrach złożonych przy cukrzycy ciążowej?

Witam, mam cukrzyce ciążową i po zjedzeniu 50g czekolady po godzinie cukier wynosił 138, natomiast po zjedzeniu bułki grahamki z ok 100g serka wiejskiego lekkiego miałam 150 lub 2 kromek chleba zytnieho z szynka z kurczakiem ok 3 plssterkow, sałaty i ogórka również wynik powyżej 150. Dlaczego po cukrach prostych mi cukier nie rośnie a poncukrach złożonych już rośnie?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Dieta dla cukrzyka

Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Sprawdź, czego jeszcze warto dowiedzieć się o cukrzycy. Zapoznaj się z dietą dla diabetyka.

Cukry proste mogą powodować paradoksalnie większy wyrzut insuliny i z początku zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Nie jest to powód, by przyjmować cukry proste w dużych ilościach. W razie wątpliwości dla upewnienia się o prawidłowo prowadzonym leczeniu proponuję kontrolę u lekarza prowadzącego. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty