Witam, mam cukrzyce ciążową i po zjedzeniu 50g czekolady po godzinie cukier wynosił 138, natomiast po zjedzeniu bułki grahamki z ok 100g serka wiejskiego lekkiego miałam 150 lub 2 kromek chleba zytnieho z szynka z kurczakiem ok 3 plssterkow, sałaty i ogórka również wynik powyżej 150. Dlaczego po cukrach prostych mi cukier nie rośnie a poncukrach złożonych już rośnie?
Dieta dla cukrzyka
Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Sprawdź, czego jeszcze warto dowiedzieć się o cukrzycy. Zapoznaj się z dietą dla diabetyka.
Cukry proste mogą powodować paradoksalnie większy wyrzut insuliny i z początku zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Nie jest to powód, by przyjmować cukry proste w dużych ilościach. W razie wątpliwości dla upewnienia się o prawidłowo prowadzonym leczeniu proponuję kontrolę u lekarza prowadzącego. Pozdrawiam.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skoki cukru przy cukrzycy ciążowej – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Podwyższony poziom glukozy po ciąży – odpowiada Urszula Forenc
- Jak można zbić ranny wynik cukrów oraz co jeść przy cukrzycy ciążowej? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Dlaczego podczas jedzenia pokarmów dla cukrzyków zwiększa mi się poziom cukru? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak odżywiać się w cukrzycy typu 2? – odpowiada mgr inż. Natalia Barczewska
- Cukrzyca ciążowa i pomiary cukru – odpowiada Urszula Forenc
- Czy grahamka bułka to dobre złożone węglowodany? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jak zmniejszyć poziom cukru? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy te ataki głodu, najczęściej w nocy mogą być oznaką cukrzycy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dlaczego cukier cały czas utrzymuje się w takich wysokich wartościach? – odpowiada Lek. Michał Lenard