Witam, jajka straszą nas cholesterolem, bo zjedzenie dwóch sztuk przekracza już zalecaną normę na spożycie cholestrolu na dzień. Jednak jeżeli nie ma żadnych zaburzeń ze strony gospodarki lipidowej można je spożywać codziennie (np. 7 jaj tygodniowo). Jedno jajko to ok. 70 kcal
Dzień dobry, podstawa to zachować zdrowy umiar, tak jak we wszystkim co jemy.
1 jajo dostarcza ok. 60kcal ( zależnie od wielkości ;) i jest źródłem cennych dla zdrowia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, beta-karotenu oraz minerałów głównie żelaza, fosforu i fluoru tak więc chronią przed niedokrwistością i wspomagają pracę mózgu. Warto jednak pamiętać, że jedno jajo zawiera ok. 300 miligramów cholesterolu, czyli pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten związek. Reasumując 2-3 jaja zjedzone na tydzień - będą OK.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie jajek na diecie redukcyjnej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta niskotłuszczowa a spożywanie jajek – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Ile można jeść jajek na twardo lub miękko albo w postaci jajecznicy w tygodniu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty jeść w diecie niskotłuszczowej? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czym grozi jedzenie takiej ilości jajek w ciągu dnia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
artykuły
Czy istnieje różnica między jajkami białymi i brązowymi?
Jajka są zdrowe i co do tego nikt już raczej nie m
Nie taki cholesterol straszny, jak go malują
Cholesterol kojarzy nam się z czymś złym - wciąż s
Bezpieczny sposób na zrzucenie 6 kilogramów. 5-dniowa dieta polecana przez kardiologów
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma wpływ na nasze zd