Wpływ diety na wygląd skóry
Czy dieta ma istotny wpływ na wygląd naszej skóry? co nam pomaga, a co szkodzi? Dowiesz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Witam,
Zapotrzebowanie energetyczne oblicza się nie tylko do wieku i płci, ale tez i wagi. Przyjmuję się, że człowiek powinien spożywać 1g tłuszczu na kg masy ciała. Łyżka ma ok. 10g. Nie podałaś swojej wagi, więc zapotrzebowanie dla siebie będziesz musiała obliczyć sama.
Pozdrawiam
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ; Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany u 35-letniej kobiety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ile wynosi zapotrzebowanie na węglowodany przy zwykłej zdrowej diecie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy wyeliminowanie z diety pieczywa przy jednoczesnym spożywaniu innych produktów zbożowych może mieć negatywne skutki dla zdrowia? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik