Fermentacja produktów przy PCOS i niedoczynności

Witam, mam niedoczynność tarczycy i PCOS. Z mojej diety wykluczyłam gluten, nabiał i kawę jednak nie jestem pewna czy dwie ostatnie pozycje zostały słusznie usunięte. Dowiedziałam się, że mleko zaostrzy PCOS, ale jego fermentowane produkty jak kefir czy jogurt mogę spożywać. A jak to jest z twarogiem i serkiem wiejskim? Czy kawa/ zielona herbata wpływają negatywnie na gospodarkę hormonalną ze względu na kofeinę, czy mogę je znowu pić? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Iwona
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

W chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów na to, że eliminowanie wymienionych składników żywności jest wskazane, zarówno przy PCOS, jak i chorobach tarczycy. Najwięcej badań pokazuje niekorzystny wpływ glutenu, jednak i tego oficjalne stanowisko, prezentowane np. przez IŻŻ, nie potwierdza. Profilaktycznie doradziłabym pozostać na diecie bezglutenowej. Co do nabiału i kofeiny to nie widzę powodu. Skupiłabym się natomiast na eliminacji z diety produktów o wysokim indeksie glikemicznym (białe makarony i pieczywo - to odpada już przy eliminacji glutenu, ale także biały ryż, wszelkie słodycze, miód, dżemy, słodzone napoje, niektóre owoce i gotowane warzywa) oraz spożywaniu produktów regulujących gospodarkę węglowodanową, np. cynamon, erytrytol.

0

Dzień dobry,

rekomendowaną u kobiet z PCOS jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, czyli sposób żywienia zgodny z zasadami zdrowego żywienia:
http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
Należy wybierać produkty naturalne, mało przetworzone, a także dbać o prawidłową masę ciała (tutaj także warto włączyć -- jak zawsze -- aktywność fizyczną). Taki styl życia łagodzi objawy PCOS i to na razie jedyne uzasadnione i rekomendowane zalecenie.

Pozdrawiam serdecznie,
Ewelina Gumiela, mgr dietetyki

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty