Dzień dobry,
badania dowodzą, że spożywanie jajek powoduje zwapnienie tętnic, zatem wniosek mógłby płynąć z tego taki, że należy ich unikać. I tak rzeczywiście polecałabym w przypadku osób cierpiących na choroby przewlekłe, jak np. cukrzyca. Jednak w przypadku osób młodych i zdrowych, aktywnych fizycznie, spożywających duże ilości warzyw i owoców można dopuścić kilka sztuk jajek tygodniowo, gdyż są niezwykle odżywczym produktem.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne jedzenie jajej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ile jajek jeść dziennie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie badania w kierunku nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy można smażyć mięso na oleju rzepakowym w chorobach układu krażenia po baypassach? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Silne zaparcia a karob – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta w chorobie Wilsona – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka schudnąć przy podejrzeniu Zespołu Cushinga? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Płatki jaglane a dieta redukcyjna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Stosowanie tranu i beta karotenu na poprawę stanu skóry – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Nie taki cholesterol straszny, jak go malują
Cholesterol kojarzy nam się z czymś złym - wciąż s
5 produktów, które zmniejszają ryzyko powstania złogów w twoich tętnicach
Szpinak a zdrowie tętnic "Jesteś tym, co jesz!".
Równowaga kwasowo-zasadowa. Dlaczego warto dbać o nawodnienie?
Powinniśmy pić minimum 2 litry wody dziennie,