Witam!
Według piramidy zdrowego żywienia (Instytut Żywności i Żywienia) należy zjeść w ciągu dnia 4 porcje warzyw i 3 owoców.
Jeśli jest Pani w trakcie diety, zaleciłabym ograniczyć ilość owoców do jednej porcji dziennie. Porcją będzie jeden spory owoc (jabłko, pomarańcza...) lub 2-3 sztuki małych (typu śliwki) albo niepełna szklanka drobnych (borówka, malina...).
W przypadku warzyw jest inaczej - 4 porcje (400 g) to ilość minimum, której nie należy ograniczać. Radziłabym zastanowić się, czy problem nie tkwi w dodatkach zjadanych wraz z warzywami i owocami - jogurty, bita śmietana, sosy, majonez, zasmażki, duże ilości tłuszczu? Jak Pani być może wie, do porcji warzyw należy dodać składnika tłuszczowego, jednak np. 1 łyżka oliwy pomnożona przez 4 sałatki dziennie, daje często większą ilość kalorii niż wszystkie te warzywa razem.
Ponadto nie każdy owoc czy warzywo zaliczymy do niskokalorycznych. Suche nasiona warzyw strączkowych (bób, fasola, groch, soczewica, soja), kukurydza, awokado, ananas, winogrona, banan, czereśnie oraz suszone owoce należą do wyżej kalorycznych.
Pozdrawiam
Ula Bieniek