Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 0 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Implanty zębów czy mosty i korony

Witam! Mam 21lat i bardzo zniszczone 4przednie górne zęby, stomatolog stwierdził ze konieczne jest wyrwanie ich i założenie implantów oraz wypełnienie ubytków w reszcie zębów górnej szczeki. Problem w tym ze nie zarabiam wiele a implanty to koszt ok.4000tys złotych. Czytałam o koronach i mostach które są zdaje się tańszym rozwiązaniem? Rozważam tez protezę choc tego wolałabym uniknąć. Co wiec będzie najlepsze w kwestii estetycznej ale tez cenowej? Z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Domowe sposoby na afty

Aleksander Ropielewski
79 poziom zaufania

Korony stosuje się gdy zachowana jest chociaż część własnego zęba. Most to "doklejona" proteza zęba do własnego zęba zdrowego - czyli dwa zęby oparte na korzeniach jednego zęba. Implanty są zdecydowanie najefektywniejszym i najlepszym wyjściem. Jeżeli są to 4 sąsiadujące zęby to raczej implant ponieważ most nie będzie się funkcjonalnie trzymał. Ew. może Pan zrobić 2 implanty i dwa mosty. Od strony estetycznej wszystkie 3 opcje są porównywalne.

0

Korony wykonuje się na własnych zębach, więc jeżeli nie ma możliwości pozostawienia siekaczy, to ta opcja odpada. Można wykonać most, który będzie oparty na dwóch kłach (które trzeba oszlifować) lub wstawić implanty. Lepsza i bardziej estetyczna jest opcja z implantami.

0

Żeby w ogóle odpowiedzieć na tak postawione pytanie musiałbym zobaczyć zdjęcie rtg tych zębów, o których rozmawiamy (czyli siekaczy górnych), a do tego wszystkiego zdjęcie pantomograficzne. Bez tego to tylko można Pani odpowiedzieć teoretycznie. Co to tezy doktora Ropielewskiego to nie mogę się zgodzić, że najefektowniejszym i najlepszym wyjściem są implanty, bo to nie jest prawda. Nie zawsze implanty są najlepszym rozwiązaniem. Implanty w wielu przypadkach są jednym z rozwiązań równie dobrym jak inne. Odcinek przedni jest odcinkiem bardzo nerwalgicznym bo tutaj dużą uwagę przykładamy do estetyki, a nie tylko odtworzenia funkcji. Fakt, że ma Pani 21 lat powoduje, że funkcja estetyczna przedniego odcinka nabiera dodatkowego znaczenia. W dzisiejszej stomatologii efekt terapeutyczny jest ściśle powiązany z ceną. Im więcej Pani zainwestuje tym lepszy efekt jesteśmy w stanie osiągnąć. Proteza częściowa osiadająca to rozwiązanie najtańsze i co za tym idzie najgorsze. Proteza szkieletowa jest nieco droższa ale również niewiele lepsza pod względem funkcjonalnym i estetycznym. Most 6 punktowy (dwa kły + brak 4 siekaczy) oparty na dwóch górnych kłach nie jest rozwiązaniem zbyt szczęśliwym, bo po kilku latach dojdzie do dużego zaniku wyrostka zębodołowego i most trzeba będzie wymienić. Sam zanik wyrostka spowoduje pogorszenie warunków estetycznych w tym rejonie i nawet wymiana mostu nie zniweluje tego negatywnego efektu. Więc jeśli rozważa Pani most to po ekstrakcji należy zadbać o augmentację wyrostka zębodołowego materiałem kościozastępczym, spowolni to i zmniejszy zanik kości. Poza tym most oparty tylko na 2 kłach również z innych powodów należy bardzo dokładnie rozważyć. Co do implantacji to utrata 4 górnych siekaczy to dość trudny problem dla implantologa. Należy tutaj posiadać kilka informacji odnośnie wymiarów wyrostka zębodołowego a także przestrzeni jaka powstała do odtworzenia w wymiarze poprzecznym. Można tutaj rozważać wykonanie dwóch implantów i na tym wykonanie mostu 4 punktowego, albo 4 cienkich implantów i każdy usunięty ząb zastąpić jednym implantem. Ale czy jest to możliwe do zrobienie to na to pytanie odpowie nam tomografia stożkowa CBCT. Ale zanim zaczniemy rozważać inne kwestię to warto się udać do dobrego endodonty, który na 100% powie czy dane zęby są faktycznie do usunięcia. Może istnieje możliwość uratowania chociaż korzeni niektórych z tych 4 górnych siekaczy i odtworzenie korony/koron na wkładzie koronowo-korzeniowym, albo zastosowanie innego rozwiązania protetycznego w zależności od tego co udało się uratować. Na koniec chciałbym zwrócić uwagę, że w Pani wieku czyli 21 lat, utrata 4 górnych siekaczy, a także zły stan uzębienia jako całości, świadczy o złej higienie jamy ustnej. Nieważne jakie zastosujemy u Pani rozwiązanie protetyczno-implantologiczne to bez poprawy higieny nic nie osiągniemy. Za kilka lat problem znowu się pojawi tylko z jeszcze większym nasileniem, a pieniądze które Pani teraz wyda pójdą w błoto.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy