Interpretacja wyników morfologii i moczu

Witam,

bardzo proszę o interpretacje wyników morfologii i moczu. Prócz ogólnego osłabienia, czasami zawrotów głowy czuję się dobrze, a nawet bardzo. Biegam 1-3x w tyg., w sumie mieszczę się między 10 a 30km tygodniowo oraz jeżdżę na rowerze rekreacyjnie. Mam 30 lat.

Pozdrawiam, Aga

Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny WBC 5,66 x10³/µl 3,50-10,00 RBC 4,89 x10^6/µl 3,50-6,50 HGB 12,1 g/dl 11,2-15,2 HCT 38,3 % 35,0-47,0 MCV ↓ 78,3 fl 82,0-103,0 MCH ↓ 24,7 pg 27,0-34,0 MCHC 31,6 g/dl 31,0-35,0 PLT 339 x10³/µl 125-400 RDW-SD 42,9 fl 37,0-54,0 RDW-CV 15,0 % 11,0-16,0 PDW 13,4 9,0-17,0 MPV 10,7 fl 9,0-12,6 P-LCR 30,9 % 13,0-46,4 PCT ↑ 0,36 % 0,17-0,35 NEUT# 3,51 x10³/µl 1,80-7,70 LYMPH# 1,50 x10³/µl 1,00-5,00 MONO# 0,57 x10³/µl < 0,80 EO# 0,05 x10³/µl < 0,45 BASO# 0,03 x10³/µl < 0,20 NEUT% 62,0 % 45,0-70,0 LYMPH% 26,5 % 20,0-45,0 MONO% 10,1 % 1,0-14,0 EO% 0,9 %

KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Lek. Krystyna Gałązka
30 poziom zaufania

Witam serdecznie! Jeśli chodzi o badanie morfologii, nie ma w nim żadnych znaczących odchyleń, a więc co za tym idzie powodów do niepokoju dla Pani. Natomiast badanie moczu nasuwa pewne wątpliwości. Obecność ciał ketonowych wykrywa się w moczu w przypadku dłuższego głodzenia, czy chorób metabolicznych, tj. cukrzyca. Radziłabym więc dla pełnego obrazu wykonać jeszcze badanie poziomu glukozy we krwi. Obecność bakterii i białka w osadzie moczu wskazywać może natomiast na toczącą się infekcję układu moczowego. Jeśli nie odczuwa Pani dolegliwości (ból, pieczenie podczas oddawania moczu, częste oddawanie moczu, stany podgorączkowe), pomóc mogą preparaty na bazie żurawiny i zwiększenie ilości wypijanych płynów, po czym badanie warto powtórzyć. Z całą pewnością jednak wyniki zobaczyć i zinterpretować powinien Pani lekarz, który ma możliwość odniesienia ich do Pani obecnego stanu i bezpośredniego badania. Pozdrawiam

Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Wydział Lekarski.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy