Jak często można jeść fast-foody i chipsy żeby nie przytyć?

Witam, mam 29 lat, wzrost 180 cm, moja waga waha się między 66-69 kg. Problem w tym że uwielbiam fast-foody i chipsy, moja dieta w całości mogłaby się składać z pizzy, hamburgerów, gyrosów itd. przegryzanych chipsami. Pytanie jak często mogę sobie pozwolić na takie jedzenie żeby utrzymać wagę i nie zaszkodzić sobie za bardzo? Czy np raz na tydzień paczka chipsów oraz taki posiłek to za często?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Pana/Pani BMI wynosi 20,98 czyli jest prawidłowe. Więc w zasadzie nie trzeba obawiać się nadwagi.
Jednak spożywanie produktów typu fast-food oraz chipsów niesie za sobą wiele zdrowotnych konsekwencji, pomijając ryzyko rozwoju nadwagi.

Są to produkty bardzo słone, a nadmiar soli w organizmie może prowadzić m.in. do rozwoju nadciśnienia. Chipsy w wyniku przeprowadzonego procesu technologicznego są bogate w związek zwany akryloamidem (podobnie jak frytki). Udowodniono, że związek ten ma wpływ na wystąpienie procesów nowotworowych (szczególnie obserwowane jest to u dzieci, które codziennie spożywają te produkty).

Dodatkowo wszystkie te produkty są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe (podczas smażenia). Kwasy te przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, gdyż stymulują odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń.

Jednym słowem produkty typu fast-food i chipsy nie są zdrowe. Wymienione czynniki wskazują, że w zasadzie w ogóle nie powinno się ich spożywać.
Dlatego radziłabym zastąpić je innymi produktami - a te niezdrowe spożywać sporadycznie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty