Witam!
Nie ma wytycznych ściśle określających maksymalny czas stosowania prowitaminy A (beta-karotenu) czy witaminy E. Beta-karoten spożyty w nadmiarze jest magazynowany w organizmie, w przeciwieństwie do witaminy A, której przedawkowanie prowadzić może do poważnych komplikacji zdrowotnych. Nieznane są również objawy przedawkowania witaminy E.
Istnieją jednak doniesienia, że spożywane łącznie beta-karoten i witamina E mogą uszkadzać komórki wątrobowe. Inne dane wskazują, że suplementacja beta-karotenu u palaczy może zwiększać ryzyko zachorowania na raka płuc.
Myślę, że nie warto nastawiać się na wieloletnie przyjmowanie tego typu suplementów diety - zdecydowanie korzystniejsza jest urozmaicona, bogata w warzywa i owoce dieta.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy przyjmowanie suplementów z beta karotenem jest niewskazane dla osób palących? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Przyjmowanie suplementów witamin u 24-latki – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jedzenie marchwii przy Izoteku – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy nie biorę za dużo witamin? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jaki suplement diety na poprawę jakości nasienia? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Możliwość przedawkowania witaminy A – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie są skutki uboczne stosowania witaminowych suplementów diety – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy suplement diety ma wpływ na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Beta-karoten - działanie, źródła, niedobór i nadmiar
Beta-karoten, czyli prowitamina A, to związek nale
Cztery popularne suplementy diety mogą zwiększać ryzyko nowotworów. Eksperci potwierdzają
Suplementy diety zalecane są osobom, które zmagają
Popularny suplement zwiększa ryzyko raka. Narażona jedna grupa osób
Odpowiadający za pomarańczową barwę warzyw i owocó