Jak dostosować dietę do niedoczynności tarczycy
Witam.
Jestem kobietą, mam 21 lat, wzrost 159 waga 66 kg. prowadzę siedzący tryb życia, rzadko jestem aktywna fizycznie. Od kilku miesięcy wiem, że mam chorobę Hashimoto, którą leczę lekami w dawce 50 µg na dobę, i tyję w oczach, chociaż właściwie nie jem dużo.
Odchudzam się od kiedy pamiętam, ale zawsze z mizernym skutkiem, najprawdopodobniej nie wiem jak robić to poprawnie. Zawsze byłam niewymiarowo zbudowana, zawsze miałam szersze biodra i masywne uda natomiast teraz odkłada mi się tłuszcz na brzuchu, przez co nie wyglądam ciekawie :(
Mój przykładowy jadłospis: śniadanie godzina 9 rano około 80 gram musli +150 ml mleka 0,5 drugie śniadanie :12-13 jogurt, obiad 16-17 mała porcja ziemniaków + kotlet mielony + surówka kolacja 20-21 2Xkanapka z chleba słonecznikowego bez masła + plasterek szynki w między czasie wypijam około 3 herbat każda po pół łyżeczki cukru oraz powiedzmy 300-400 ml wody gazowanej mineralnej, czasem niegazowanej i rzadko szklanka słodzonego napoju.
Zastanawiam się nad przejściem na dietę 800-1000 kalorii z racji tego, że prowadzę siedzący tryb życia. Moje pytanie brzmi, czy z racji choroby jest jakaś grupa produktów, których powinnam unikać? Jakie produkty spożywać w szczególności żeby schudnąć, a zarazem nie wykończyć organizmu z braku witamin i minerałów? Co bezwzględnie powinnam wykluczyć z diety, oraz które produkty zawierają dużo jodu?