Jak interpretować wynik badania krwi u 28-latki?

Proszę o przyjrzenie się moim wynikom. Czy mam się niepokoić? WBC 8.36 (3.98-10.04) RBC 4.68(3.93-5.22) HGB 13.8 (11.2-15.7) HCT 40.6 (34.1-44.9) MCV 86.8 (79.4-94.8) MCHC 34.0 (32.2-35.5) PLT 435 (182-369) RDW-SD 39.6 (36.4-46.3) RDW-CV 12.5 (11.7-14.4) PDW 13.2 (9.8-16.2) MPV 10.8 (9.4-12.5) P-LCR 31.7 (19.1=46.6) PCT 0.47 (0.17-0.38) NEUT 4.49 (1.56-6.13) LYMPH 2.94 (1.18-3.74) MONO 0.69 (0.29-0.71) EO 0.16 (0.03-0.27) BASO 0.08 (0.01-0.08) NEUT% 53.6 (34-71.1) LYMPH% 35.2 (19.3-51.7) MONO%8.3 (4.7-12.5) EO%1.9 (0.7-5.8) BASO%1.0 (0.1-1.2)
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Badania krwi - hemoglobina

Hemoglobina jest podstawowym składnikiem krwinek czerwonych. Jest nie tylko barwnikiem nadający krwi czerwony kolor, ale pełni również ważną funkcją ? transportuje tlen do tkanek. Lekarz Łukasz Kowalski objaśnia szczegóły dotyczące badania hemoglobiny.

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Jedynym odchyleniem od normy jest liczba płytek krwi, jednak norma podana w nawiasie jest dość wąska - przyjmuje się, że prawidłowa ilość płytek mieści się w przedziale 150-450, za nieprawidłowy stan uważa się dopiero wartości powyżej 450.
Pozostałe wyniki są w normie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty