Zapytaj lekarza

7 4 2 , 6 4 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak interpretować wyniki krwi u 25-letniej kobiety?

Witam. Wczoraj otrzymałam takie wyniki krwi. Czy jest się czym niepokoić? Dodam, że mam 25 lat i oddane już ponad 5 litrów krwi. Jestem kobietą. WBC 7.2 (4.0-10.5) NEUT 4.0 (1.7-7.0) LYMPH 2.5 (0.9-2.9) MONO 0.5 (0.3-0.9) EO 0.16 (0.05-0.50) BASO 0.02 (0.00-0.30) IG 0.01 (0.00-0.03) NEUT% 55.6 (37.0-80.0) LYMPH% 34.5 (10.0-50.0) MONO % 7.3(0,0-12.0) EO% 2.2 (0.0-7.0) BASO% 0.3 (0.0-2.5) IG% 0.10 (0.00-0.62) NRBC% 0.4 NRBC 0.03 RBC 5.28 (3.90-5.03) HGB 12.3 (12.0-15.5) HCT 37.7 (34.9-44.5) MCV 71.4 (81.6-98.3) MCH 23.3 (27.0-31.2) MCHC 32.6 (31.8-35.4) RDWSW 46.8 (37.0-54.0) RDWCV 18.7 (11.9-15.5) PLT 276.0 (140-450.0) PDW 13.3 (9.0-17.0) MPV 10.8 (9.0-13.0) PLCR 32.3 (13.0-43.0) PCT 0.30 (0.17-0.35) A badania miesiąc temu były takie : WBC 6.3 (4.0-10.5) NEUT 3.0 (1.7-7.0) LYMPH 2.7 (0.9-2.9) MONO 0.4 (0.3-0.9) EO 0.20 (0.05-0.50) BASO 0.01 (0.00-0.30) IG 0.02 (0.00-0.03) NEUT% 46.9 (37.0-80.0) LYMPH% 42.7 (10.0-50.0) MONO % 6.7(0,0-12.0) EO% 3.2 (0.0-7.0) BASO% 0.2 (0.0-2.5) IG% 0.30 (0.00-0.62) NRBC% 0.0 NRBC 0.00 RBC 4.95 (3.90-5.03) HGB 11.2 (12.0-15.5) HCT 34.7 (34.9-44.5) MCV 70.1 (81.6-98.3) MCH 22.6 (27.0-31.2) MCHC 32.3 (31.8-35.4) RDWSW 42.5 (37.0-54.0) RDWCV 17.1 (11.9-15.5) PLT 277.0 (140-450.0) PDW 12.3 (9.0-17.0) MPV 10.6 (9.0-13.0) PLCR 31.0 (13.0-43.0) PCT 0.29 (0.17-0.35) Aktualnie lekka infekcja I powiększony jeden węzeł chłonny na szyi.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Jedynymi parametrami, które zwracają uwagę, są niska lub dolna granica hemoglobiny, oraz obniżone MCV i MCH, co może wskazywać na niedobór żelaza. Powinna sobie Pani oznaczyć gospodarkę żelazową. Reszta wyników jest w normie i nie ma powodu do niepokoju.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy