Jak jeść przy cukrzycy?

Wszyscy lekarze zalecają dietę mleczną, ale choć mi mleko smakuje, nie toleruję potrwa mlecznych. Odczuwam kwaśne odbijanie, a jak więcej zjem to rozwolnienie. Dotychczas spożywałem tłuste posiłki i dużo, pracowałem fizycznie. Teraz ujawniono cukrzycę, 100-120 na czczo i 170-200 po posiłkach.
ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Lek. Izabela Brym
60 poziom zaufania

Witam.

Posiłki z dużą zawartością tłuszczów nie są wskazane w cukrzycy z dwóch powodów. Po pierwsze powodują wzrost masy ciała, co jest niekorzystne w cukrzyczy typu 2 (a zakładam, że na taką Pan choruje). Poza tym mogą sprzyjać rozwojowi kwasicy.

Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest tzw. dieta cukrzycowa. Posiłki powinny mieć zbliżoną kaloryczność każdego dnia oraz powinien Pan je przyjmować o zbliżonych porach. Jeśli stosuje Pan leki doustne, może Pan jeść 3 posiłki dziennie, jeśli jest Pan leczony insuliną, posiłków musi być 5.

Białko powinno stanowić 15-20% dziennego dowozu energii (należy zmniejszać ilość białka zwierzęcego na korzyść roślinnego). Tłuszcze powinny stanowić 30-35% zapotrzebowania energetycznego (tłuszcze nasycone <10%). Cukry powinny pokrywać 45-50% zapotrzebowania na kalorie, jednak należy preferować węglowodany złożone, które wchłaniają się powoli i zapewniają niewielkie skoki glikemii poposiłkowej.

W doborze pokarmów pomocny jest tzw. indeks glikemiczny (informacje powinien znaleźć Pan na opakowaniach poszczególnych produktów). Powinien Pan wybierać pokarmy o niskim indeksie glikemicznym.

Lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty