Witam.
Posiłki z dużą zawartością tłuszczów nie są wskazane w cukrzycy z dwóch powodów. Po pierwsze powodują wzrost masy ciała, co jest niekorzystne w cukrzyczy typu 2 (a zakładam, że na taką Pan choruje). Poza tym mogą sprzyjać rozwojowi kwasicy.
Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest tzw. dieta cukrzycowa. Posiłki powinny mieć zbliżoną kaloryczność każdego dnia oraz powinien Pan je przyjmować o zbliżonych porach. Jeśli stosuje Pan leki doustne, może Pan jeść 3 posiłki dziennie, jeśli jest Pan leczony insuliną, posiłków musi być 5.
Białko powinno stanowić 15-20% dziennego dowozu energii (należy zmniejszać ilość białka zwierzęcego na korzyść roślinnego). Tłuszcze powinny stanowić 30-35% zapotrzebowania energetycznego (tłuszcze nasycone <10%). Cukry powinny pokrywać 45-50% zapotrzebowania na kalorie, jednak należy preferować węglowodany złożone, które wchłaniają się powoli i zapewniają niewielkie skoki glikemii poposiłkowej.
W doborze pokarmów pomocny jest tzw. indeks glikemiczny (informacje powinien znaleźć Pan na opakowaniach poszczególnych produktów). Powinien Pan wybierać pokarmy o niskim indeksie glikemicznym.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co można jeść, by nie wzrastał cukier we krwi w czasie cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Spożywanie pięciu posiłków dziennie – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jakie produkty jeść na śniadanie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy można jeść grejpfruta przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla 16-latka przy niskiej aktywności fizycznej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Wysokie skoki cukru po cukrzycy ciążowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co mam zrobić, aby pozbyć się nieco wagi? – odpowiada Mgr inż. Angelika Piskorz
- Łączenie składników w posiłkach – odpowiada Urszula Forenc
- Leczenie cukrzycy drugiego stopnia – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jedzenie marchewki na kolację – odpowiada Mgr Justyna Siwiela