Witam serdecznie,
Chciałabym Pani również nadmienić, że w tej chorobie OGROMNE znaczenie ma DIETA.
Z powodu występowania podwyższonej temperatury, biegunek, zmniejszenia masy ciała, a w konsekwencji niedokrwistości dieta powinna być przede wszystkim:
1. Bogatoenergetyczna
Zalecane jest zwiększenie podaży energii zgodnie z aktualnym stanem zdrowia i postępującym ubytkiem masy ciała (wychudzeniem). Zalecana podaż energii to około 2500 do 3000 kcal/doba.
2. Łatwo strawna
W jadłospisie zalecane są produkty takie jak w klasycznej diecie łatwo strawnej. Należy wybierać drobne kasze, makarony, ryż, ziemniaki, warzywa i owoce.
3. Niskoresztkowa
Należy unikać produktów zawierających duże ilości błonnika -> produktów zbożowych, surowych warzyw (szczególnie wzdymających), kwaśnych owoców cytrusowych oraz mleka, gdyż zawiera laktozę, która u wielu chorych wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
4. Niskotłuszczowa
Zalecana jest podaż tłuszczu w ilości nie więcej niż 50-70 g dziennie.
5. Obfitująca w białko
Białko powinno znajdować się w ilości około 100-120 g na dobę.
6. Bogata w witaminy, zwłaszcza B12 i kwas foliowy
7. Bogata w żelazo
Przede wszystkim z powodu pojawiającej się niedokrwistości,
Zalecane produkty w chorobie Leśniowskiego-Crohna:
• białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (biały chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (nitki), kaszka pszenna, ryż;
• jaja na miękko, omlety wykonywane na parze;
• chude mięsa – cielęcina, drób (bez skórki), chuda wołowina, króliki;
• chude ryby – szczupak, dorsz, sandacz, leszcz, sola, płastuga, kergulena;
• tłuszcze – masło lub margaryna kubkowa, olej słonecznikowy lub sojowy;
• warzywa bogate w witaminę C (pomidory bez pestek i skórki, gotowane ziemniaki, kalafior) oraz beta-karoten (marchew, dynia, szpinak, sałata);
• owoce – jabłka, brzoskwinie, morele, melony.
Produkty niezalecane
1. napoje alkoholowe,
2. mocna kawa, mocna herbata, czekolada,
3. mleko,
4. produkty wysokobłonnikowe (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, otręby),
5. warzywa wzdymające (fasola, soczewica, kapusta),
6. czerwone mięso.
7. ostre przyprawy, takie jak pieprz, chilli, curry czy papryka
8. Dodatki do potraw w postaci musztardy czy octu.
Preparaty wspomagające
Jeśli tradycyjne posiłki nie wystarczają do utrzymania właściwego stanu odżywienia, do diety należy włączyć specjalne wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne preparaty do żywienia medycznego, dostępne w aptece. Pomogą one w uzupełnieniu niedoborów pokarmowych np. nutridrink.
Nietolerancja laktozy
Dobrym źródłem wapnia jest mleko, niestety często w przebiegu choroby nie można go spożywać, gdyż wywołuje bóle brzucha, nadmiar gazów jelitowych i biegunkę. Przyczyną dolegliwości jest nietolerancja cukru mlecznego, laktozy. Wynika ona z niedoboru enzymu (laktazy), który rozkłada ten cukier. Ilość dostępnej laktazy ulega obniżeniu, gdyż jest ona produkowana w jelicie cienkim, miejscu, w którym w chorobie Leśniowskiego-Crohna pojawia się stan zapalny.
W przypadku nietolerancji laktozy należy unikać mleka, twarogów, serów twardych, lodów. Można natomiast spożywać fermentowane produkty mleczne, takie jak kefiry czy jogurty, ponieważ laktoza w nich zawarta została rozłożona przez bakterie podczas procesu fermentacji. W sklepach dostępne są również specjalnie oznaczone sery bezlaktozowe oraz mleko bezlaktozowe po które warto sięgać.
pozdrawiam!!
Witam,
Dietą, ale bardzo indywidualnie dobraną, na podstawie wyników z krwi a nie wiedzy dietetyka bo tej nie jesteśmy w stanie zweryfikować ;) Polecam metodę metabolic balance, najbliżej Państwa miejsca zamieszkania- ten program żywienia wygasi mężowi wszelkie stany zapalne, wyreguluje gospodarkę hormonalną i szlaki enzymatyczne, dostaniecie Państwo gotową receptę i możecie od razu zacząć działać bez konieczności edukacji własnej z zakresu dietetyki. Efekty praktycznie natychmiastowe.
pozdrawiam i życzę siły!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Możliwość spożywania produktów przetworzonych przy chorobie Leśniowskiego-Crohna – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jaka dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta przy chorobie Leśniowskiego-Crohna – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie badania wykonać, aby mieć pewność choroby Leśniowskiego-Crohna? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Leczenie Leśniowskiego Crohna – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Choroba Leśniowskiego-Crohna a ryzyko raka – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy przewlekłe bóle brzucha mogą świadczyć o chorobie Leśniowskiego Crohna? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jak mam stosować leki na chorobę Crohna? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy mam chorobę Leśniowskiego? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Czy do diagnozy choroby Crohna wystarczy gastroskopia i kolonoskopia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Lactocontrol - skład, działanie, wskazania i przeciwwskazania
Lactocontrol jest suplementem diety zawierającym l
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr