Jak mam dalej schudnąć skoro wcześniej się głodziłam?

Witam. Mam 25lat, 160cm wzrostu i jeszcze trzy tygodnie temu ważyłam 71kg, obecnie podczas tych trzech tygodni zastosowałam drastyczną dietę 100-150 kcal dziennie czyli głodówkę, w efekcie schudłam 10 kg i na chwilę obecną ważę 61kg. Jednak do wymarzonej wagi brakuje mi jeszcze 10 kg mniej, a głodzić już się nie chcę, nie wiem jak mam teraz jesć aby nie przytyć, a dodatkowo jeszcze schudnąć:( Jestem osobą bardzo aktywną, 5 razy w tygodniu basen, 3 razy w tyg. rower 30min. W rodzinie jest mama i babcia z nadwagą, jednak to wynika ze złego sposobu odżywiania. Na nic nie choruję i ogólnie czuję się dobrze. Wcześniej również stosowałam głodówki lub diety 500 kcal dziennie, jednak zawsze po schudnięciu wracałam do niezdrowego sposobu odżywiania i w efekcie tyłam z nadwyżką. Bardzo proszę o pomoc. Z poważaniem, Kasia
25 LAT ponad rok temu

Czy dieta cud istnieje?

Wiele osób, które chciałyby schudnąć, liczą, że w końcu trafią na cudowną dietę. Chcą zrzucić zbędne kilogramy bez zbędnego wysiłku. Czy to możliwe? Obejrzyj film i sprawdź.

Witam!

Niestety, głodówki trwające powyżej 24h mają to do siebie, że zawsze się po nich tyje. Poza tym są niebezpieczne i mogą wyrządzić więcej szkód niż się to wydaje. Ich skutkiem jest przede wszystkim utrata wody z ogranizmu (co daje mylne wrażenie utraty masy ciała), odwodnienie, utrata cennych składników odżywczych i elektrolitów.

Jeśli zaczęła już Pani jeść normalnie, to niech Pani pozwoli swojemu organizmowi odreagować. Zachęcam do spożywania 5 posiłków dziennie o stałych porach. Niech to będą posiłki niewielkie, ale za to pełnowartościowe, czyli zawierające: białko, tłuszcze oraz węglowodany. Oczywiście wszystko z tzw. górnej półki żywieniowej, czyli jak najzdrowsze. Białko z jajek, mięsa i wędlin drobiowych, chudych ryb, suchych nasion roślin strączkowych. Węglowodany z pieczywa razowego, pestek, płatków owsianych, owoców i warzyw oraz tłuszcz - najlepiej oliwa z oliwek. Z tłuszczu zwierzęcego radziłabym zrezygnować, a więc z masła i tłustych: mięs, wędlin oraz nabiału (sery żółte, brie, camambert).

Jeśli natomiast jeszcze stosuje Pani głodówkę to kaloryczność diety należy stopniowo zwiększać - I dzień 300 kcal, II dzień 600 kcal, III dzień 900 kcal, IV dzień 1200 kcal. I na takim poziomie powinna Pani utrzymywać dietę. Na początku może mieć Pani problemy ze spadkiem masy ciała, ale jest to niestety konieczne. Po pewnym czasie stosowania diety 1200 kcal zacznie Pani znów chudnąć tylko, że tym razem zdrowo. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty